Aleksandar Saša Đorđević napustio je kormilo reprezentacije Srbije, koju je preuzeo krajem 2013. godine, kada je selekcija bilo uzdrmana lošim rezultatima.

Srbija je osvojila osmo mjesto na EP 2011, sedmo 2013. i propustila  Olimpijske igre između ova dva turnira.

Dolaskom legendarnog košarkaša, svojim znanjem i reputacijom, vraćao je Srbiju tamo gdje joj je i bilo mjesto, u vrh evropske i svjetske košarke.

Na Svjetskom prvenstvu 2014. godine Srbija osvaja srebro, u finalu su poraženi od Amerike.

Na Eurobasketu 2015. godine Srbija zauzima četvrtu poziciju. Slijede potom Olimpijske igre  2016 u Rio de Žaneiru, gdje Đorđevićevi igrači zauzimaju srebro, ponovo poraz od Amerike u finalu.

Na Eurobasketu 2017, Srbija je došla do finala, gdje put do zlata spriječila Slovenija.

Srbija se spremala Mundobasket u Kini, očekivanja su bila sami vrh, borba za zlato. Pred početak Svjetskog prvenstva Đorđević otpisuje Kalinića i Nedović. Posebno je bilo čudno da je otpisao ponajboljeg igrača Fenerbahčea Nikolu Kalinića? Govorilo da igrač Fenera nije na putu za Kinu zbog svojih ranijih izjava o Kosovu?

Srbija nije opravdala očekivanja u Kini, bila je jedan od glavnih favorita po rang listama FIBA-e, kao i medija. Posebno se u Srbiji očekivalo da se reprezentacija vrati na balkon.

Đorđević je vratio Srbiju iz letargije loših rezultata prije nego je došao na klupu, da li je legendarni Sale pao na ispitu zbog Nikole Kalinića?

Možda bi i sa Kalinićem Srbija bila na petom mjestu ili lošije plasirana, no da li je baš Đorđevićeva odluka bila da Kalinić ne ide u Kinu, ili je Kosovo postalo i košarkaški problem!?

M.M.

 

 

 

Leave a Reply