Na današnji dan, 25. maja  prije 20 godina, u Baltimoreu je nakon duge i teške bolesti u 47. godini preminuo hrvatska i svjetska košarkaška legenda te jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena Krešimir Ćosić, piše Hina, prenosi N1 Hrvatska.

Krešimir Ćosić rođen je 26. studenoga 1948. godine u Zagrebu, a svoju bogatu košarkašku karijeru započeo je 1964. godine u Zadru, gdje je s KK Zadrom pet puta osvajao nacionalno prvenstvo. Nakon osvajanja srebrne medalje na Olimpijskim igrama u Ciudad de Mexicu, Ćosić odlazi na studij na američko sveučilište Brigham Young u Provu. Tamo je s momčadi BYU dvaput osvojio naslov prvaka u Western Athletic Conference (WAC) svučilišne košarkaške lige, srušio rekorde svog sveučilišta u broju koševa i skokova, te je izabran u nacionalnu “All Star” momčad. Ćosić je prvi košarkaš izvan granica SAD-a koji je primio sveameričku košarkašku nagradu 1972. godine, utirući tako put Draženu Petroviću, Toniju Kukoču, Dinu Rađi i ostalim europskim košarkašima u domovini košarke.

Odbivši ponude profesionalnih NBA momčadi LA Lakersa i Carolina Cougarsa Ćosić se, nakon petogodišnjeg boravka u Sjedinjenim Državama, 1973. godine vraća u Zadar iz kojeg nakon tri sezone odlazi u ljubljansku Brest Olimpiju, a potom u talijanski Virtus iz Bologne, s kojim u dva navrata osvaja talijansko prvenstvo.

Nakon Bologne, Ćosić se 1980. godine vraća u Hrvatsku, u zagrebačku Cibonu, gdje 1983. godine prestaje sa aktivnim igranjem košarke.

Ćosić je kao igrač osvojio 14 odličja sa svjetskih i europskih prvenstava te Olimpijskih igara, što uključuje dva zlatna odličja sa SP-a, tri s EP-a i olimpijsko zlato s Igara u Moskvi 1980. godine. Sedam godina zaredom je biran u prvu petorku Europe, dugo godina sloveći kao najbolji europski igrač na poziciji centra.

Krešimir Čosić je 1996. godine uvršten u košarkašku Kuću slavnih u Springfieldu, a od 1998. godine hrvatski košarkaški Kup nosi njegovo ime. Ćosićevo ime nosi i zadarska sportska dvorana na Višnjiku.

Leave a Reply