Siniša Kovačević, direktor košarkaške reprezentacije BiH, je za portal mondo.ba govorio o statusu Josha Adamsa i sastanku Duška Vujoševića i Jusufa Nurkića u Beogradu.

Selektor košarkaške reprezentacije BiH Duško Vujošević sredinom maja mjeseca objavio je spisak na kojem su 24 igrača na koje će računati u trećem ciklusu prvog kruga kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kini 2019. godine.

Na spisku su se našli NBA zvijezda Jusuf Nurkić i plejmejker Bešiktaša, Josh Adams.

Jusuf Nurkić se u Beogradu sastao sa Duškom Vujoševićem i stavio se na raspolaganje nakon što potpiše novi ugovor u NBA ligi, a kada će to uraditi i Josh Adams još nije poznato.

Amerikanac, koji je ovu sezonu počeo u Efesu, je izrazio želju da igra za BiH, prošao “skener” Duška Vujoševića, ali će debi u dresu “Zmajeva” čekati najmanje do septembra.

“Nismo još uspjeli da završimo proceduru oko dobijanja državljanstva, tako da Adams sigurno neće biti na raspolaganju za mečeve protiv Francuske i Belgije”, rekao je Siniša Kovačević na početku razgovora za mondo.ba.

Nurkić će od 1. jula postati ograničeno slobodan igrač i tek će tada moći da pregovara sa drugim NBA timovima.

“Otprilike smo već znali da on neće igrati u junu i julu jer nema potpisan ugovor u NBA ligi. On ima sve dogovoreno, ali nema to na papiru pa samim tim nema osiguranje. Sve to će riješiti 1. jula kada potpiše ugovor što je prekasno da bi se stavio na raspolaganje selektoru. To je praksa kada su svi evropski igrači u pitanju”, rekao je Kovačević i dodao:

“Selektoru je na sastanku rekao da hoće da igra za reprezentaciju kada bude imao potpisan ugovor u NBA. Samim tim, ako se prođe ovaj krug kvalifikacija, on bi već u septembru mogao da igra, jer takmičenje u NBA ligi počinje u oktobru. Za utakmice u novembru i februaru neće moći jer tada tamo traje ligaški dio sezone”.

Na okupljanju, koje je zakazano za 14. jun u Sarajevu, neće biti ni Ajdina Penave zbog obaveza na NBA draftu i Univerzitetu u SAD. Mladi košarkaš će takođe biti na raspolaganju od septembra.

Nakon okupljanja u Sarajevu “Zmajevi” dan kasnije putuju za Opatiju, gdje će se pripremati do 24. juna.

U tom periodu bh. tim bi trebao odigrati dvije kontrolne utakmice protiv selekcije Hrvatske. Povratak u Tuzlu je planiran za 25. juni, a onda tri dana priprema za duel sa Francuskom.

Bh. košarkaši će protiv Francuske igrati 29. juna u tuzlanskoj dvorani “Mejdan”, a tri dana kasnije gostuju u Belgiji.

Vujoševićevim izabranicima je za plasman u drugi krug kvalifikacija za Mundobasket u Kini 2019. godine dovoljna jedna pobjeda u preostala dva duela.

Nakon četiri odigrana kola u grupi E lider je Francuska sa maksimalnih osam bodova, slijede Rusija i BiH sa po šest, dok je Belgija četvrta sa četiri.

mondo.ba

Leave a Reply