Svemu smo se mogli nadati na Jadranu u Aba ligi, ali fuzionisanju Cedevite (Hrvatska) i Petrol Olimpije (Slovenija) ni u snu. Posljednja najava je samo još jedna potvrda da je Aba liga u prijevodu tajkun liga.

Po svemu! Krenimo redom…

Peta utakmica za prvaka Aba lige u sezoni 2018/2019. godine. Teren, odnosno parket, je neprikosnoven. Ko je bio na parketu kada su na zagrijavanje izašli košarkaši Budućnosti iz Podgorice. Tajkunovi tjelohranitelji, možda.

Ko je napadao košarkaše Crvene Zvezde u Morači. Tjelohranitelji jednog drugog tajkuna, zar ne?

Jesu li ta dva tajkuna “zaratila” i godinu ranije? Naravno da jesu!

U toj ligi samo je vrelu čorbu posrkao Karpoš Sokoli, svi ostali su nevini. Samo je Karpoš Sokoli platio ulaznicu za tajkunsko društvo, a onda bio kažnjen.

Da li se u toj tajkunskoj ligi vodi klub kao predstavnik KS BiH, odnosno Bosne i Hercegovine. Da! Da li taj tajkunski klub poštuje organe KS BiH? Ne! Eto još jednog dokaza o tajkunskoj organizaciji.

Jesu li se u toj tajkunskoj ligi već fuzionisali Crvena Zvezda i FMP. Jesu. I jesu li ta dva kluba već nakon dvije godine igrali u istom rangu? Jesu! Pa o čemu govorimo?

Jesu li se u toj tajkunskoj ligi tajkunskom klubu KK Igokea zabranilo učešće u Euroleague, jer je to zasmetalo nekom od većih tajkuna. Jeste. Pa o čemu onda govorimo.

Ima li u toj tajkunskoj ligi košarkaški menadžer svoj klub? I taj košarkaški menadžer u pola lige, kada tajkunski klub ima šanse za play-off, šalje igrača na posudbu u klub koji je izravni konkurent njegovom tajkunskom klubu.

Na kraju tajkun utječe da njegov pulen bude MVP, a ne neko ko je imao bolje performanse. U tajkunskoj organizaciji sve je moguće.

Imamo li sada situaciju da se trećina utakmica, odnosno da je trećina klubova tajkunske lige iz jednog grada. Da, četiri kluba igraju u Beogradu. Je li to popularizacija tajkunske košarke?

Pa na utakmicama FMP-a u dvije sezone sveukupno nije bilo više gledatelja od sinošnje utakmice Širokog i Sparsa na Pecari.

I onda, kao šlag na tortu, molimo vas lijepo dolazi fuzija Cedevite i Petrol Olimpije. U neka doba će se fuzionisati Cibona, Partizan, Zadar… Da, da… Sve je moguće.

I da budemo na čisto. Dok se tajkunskoj organizaciji ne stane u kraj, vjerujte da neće biti napretka u košarkaškom sportu na prostorima ex-yu. Garantujemo vam.

E.D.S.

Komentariši