Vlado Đurović o titulu Zadra ‘86: Jeli smo jagnjetinu i baklave pred majstoricu jer se tako hrane šampioni (VIDEO)

Vlado Đurović, legedarni košarkaški trener, u razgovoru za portal BHbasket prisjetio se antologijske majstorice play-offa košarkaškog prvenstva Jugoslavije između Cibone i Zadra.

Tim iz Zadra osvoji je senzacionalnu titulu, pobijedivši Cibonu, koja je te godine bila evropski prvak. Prošlo je 36 godina od majstorice u Zagrebu, a svi akteri i oni koji su utakmicu gledali u dvorani ili ispred malih tv ekrana, sjećaju se detalja kao da je jučer odigrana.

Đurović ističe kako je veoma važno bilo da njegov tim prebrodio psihološke barijere, da pobjede Cibonu sa Draženom koja je nekoliko dana ranije samljela Žalgiris sa Sabonisom.

“Na treninzima pred majstoricu dao sam im fudbalsku loptu i rekao da se igraju. Cibona je igrala sa Žalgirisom, a mi smo igrali fudbal. Rekao sam svojim igračima da tako treniraju šampioni. Kada smo krenuli na put dao sam im za ručak jagnjetinu jer su to voljeli, a potom su i jeli baklavu. Rekao sam im da se tako hrane šampioni”, priča Vlado Đurović, legendarni košarkaški trener.

U Zagrebu su, prisjeća se on, izbačeni navijači Zadra iz dvorane, a košarkašima su nabildani tipovi tražili iskaznice. Sve to je iziritiralo Đurovića koji je razbio vrata i ušao u dvoranu.

Na poluvremenu je imao razgovor sa Petrom Popovićem oči u oči…

“Rekao sam pomoćniku da zadrži Popovića. Rekao sam mu da ima tri sina i pitao ga šta će im pričati nakon utakmice… Da je izgubio… Popović je drugo poluvrijeme odigrao kao u transu”, prisjeća se Đurović.

Ni jedna utakmica poslije te majstorice nema drža i slast kao utakmica Cibone i Zadra. Bila su to neka druga košarkaška vremena…

Za Đurovića se u njegovoj karijeri vezuje utakmica Šibenke i Bosne, kada je titula dodijeljena Šibenčanima, pa potom Bosni. Zatim majstorica Slobode i Slovana u Zadru za ulazak u Prvu ligu Jugoslavije, a onda i 1987. godina i pobjeda Crvene Zvezde nad Cibonom.

O svemu tome smo razgovarali sa legendarnim trenerom. I dogovorili da razgovor nastavimo 4. juna ove godine u Tuzli. Jedva čekamo!

E.Sk

Leave a Reply