Dvorana se nalazi u evropskom dijelu Istanbula, u naselju Bakirkoy, u blizini Međunarodnog aerodroma Ataturk.

Jedino odredište prema kojem će većina Slovenaca, Srba i drugih ljubitelja košarke sutra u Istanbulu kretati, vjerovatno je dvorana Sinan Erdem, gdje će se sa početkom u 20:30 sati po našem, odnosno u 19:30 po turskom vremenu, slovenska i srbijanska košarkaška reprezentacija boriti za titulu evropskog prvaka.

Dvorana se nalazi u evropskom dijelu Istanbula, u naselju Bakirkoy, u blizini Međunarodnog aerodroma Ataturk.

Otvorena je 23. aprila 2010. a renovirana je ove godine. U ovoj se višenamjenskoj dvorani održavaju koncerti (prima do 22.500 posjetitelja), ali i brojni sportski susreti. Ima oko 16.000 sjedećih mjesta za košarkaške utakmice i 16.457 za tenis, što ovu dvoranu čini najvećim višenamjenskim zatvorenim prostorom u Turskoj i jednu od najvećih u Evropi.Dvorana je naziv dobila po Sinanu Erdemu (1927-2003), koji je od 1989. pa do smrti bio predsjednik Turskog olimpijskog komiteta. Osim turske košarkaške reprezentacije, ovu dvoranu koristili su klubovi: Anadolu Efes, Fenerbahče i Bešiktaš.

Zbog Eurobasketa avionske karte do najvećeg turskog grada prilično su skuplje. Slovenija je prvi put u svojoj historiji osvojila medalju na Eurobasketu, a za finale su zainteresirane hiljade Slovenaca. Planiran je dolazak 14 charter letova iz Slovenije, kao i više autobusa sa navijačima. U različitim kombinacijama stižu i navijači iz Srbije, čija reprezentacija poslije osam godina igra u finalu.

Oni koji će prisustvovati finalnoj utakmici, a ne idu organizirano, u zavisnosti iz kojeg dijela Istanbula dolaze, do dvoranemogu stići vlastitim prevozom ili taksijem (što je najskuplja opcija). Također, moguće je doći autobusom ili metrobusom, a u nekim slučajevima, oni koji stižu sa azijske strane, uz ostalo koristit će i brod ili Marmaray željeznički tunel ispod Bosfora.Cijene javnog prevoza u Istanbulu i općenito u Turskoj vrlo su pristupačne.

Oni koji stižu metrobusom, izlaze na stanici Şirinevler, odakle pješice idu preko Atakőya i nastavljaju do dvorane. Na istoj relaciji saobraća i više autobusa, ali navijači do sportske dvorane Sinan Erdem također mogu koristiti İETTautobuse kao alternativu, sa polazne stanice Yenibosna (Nova Bosna), odnosno linije: 73Y – YENİBOSNA METRO – YEŞİLKÖY / AKVARYUM ili MR20 – YENİBOSNA METRO – KAZLIÇEŞME.

N.S.

Komentariši