U Sarajevu je jučer obavljen žrijeb za Ligu BiH na kojem nisu prisustvovali čelnici klubova iz bh.entiteta RS. Start prvenstva je predviđen 3. oktobra, ali su klubovi iz bh.entiteta RS najavili kako neće učestovati u ovom takmičenju pod “trenutnim okolnostima”.

Kakve su trenutne okolnosti? Kompletan košarkaški bućkuriš je nastao isključivo zbog KK Igokee, prvak BiH za zalenim stolom, koja se pored Lige BiH i Aba lige prijavila i za takmičenje u Fiba Champions League.

“U KS BiH su iz FIBE stigle četiri pozivnice. Igokea je iskazala interesovanje  i mi smo poslali aplikaciju u šestom mjesecu ove godine nakon što su iz tog kluba potvrdili da će igrati u Ligi BiH. Dakle KS BiH je ovjerio aplikaciju i poslao u FIBA-u, ali smo prije toga imali saglasnost da će Igokea igrati Ligu BiH”, kaže za portal BHbasket Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH.

Igokea je, kao što je poznato, predstavnik Bosne i Hercegovine u Aba ligi 1. Zna se da je regionalno takmičenje van ingerencija nacionalnih saveza, ali…

“KS BiH treba izdati potvrdu o učešću KK Igokee u Aba ligi. Hoće li oni tražiti ili ne za sada ne znamo. Recimo WABA liga je tražila odoborenje KS BiH. Mi smo potvrdili klubovima učešće. Sad od mnogo čega će zavisiti i ovo igranje ili neigranje u Aba ligi. KS BiH, odnosno Upravni odbor, može se dogoditi da ne odobrimo, odnosno da ne izdamo licence za igranje u Aba ligi, da ne potpišemo dokumentaciju. Ali to će se, naravno, sve vidjeti kasnije kada vidimo šta će biti sa njihovim učešćem u Ligi BiH”, kaže Amer Čolan.

E.S.

Leave a Reply