Na prethodnom Mundobasketu, održanom od 31. avgusta do 15. septembra u Kini, Amerikanci su nastupili u malo je reći oslabljenom sastavu.

Selektoru Gregu Popoviču se na pozivu u nacionalni tim zahvalilo čak 19 igrača (Entoni Dejvis, Džejms Harden, Erik Gordon, Bredli Bil, Tobajas Heris, S. Dž. Mekolum, Demijan Lilard, Kevin Lav, Andre Dramond, Montrez Herel, Bam Adebajo, Pol Milsap, Tadejus Jang, Džulijus Rendl, Kajl Lauri, Zajon Vilijamson, Marvin Begli, Pi Džej Taker i Dieron Foks), što se odrazilo i na rezultat, pa su SAD na kraju takmičenja zauzeli razočaravajuće sedmo mjesto.

Međutim, ove godine se očekuje druga priča.

Ne treba kriti da su glavne NBA zvijezde, za razliku od Svjetskog prvenstva, daleko zainteresovanije za nastup na najvećoj svjetskoj smotri, a ”preko bare” su već stigle prve informacije o prelimininarnom spisku košarkaša koji će biti uključeni u ”misiju osvajanja Tokija”.

Naime, direktor američke reprezentacije Džeri Kolanđelo je u izjavi za ”Njujork tajms” saopštio da će se na spisku, koji će biti objavljen do kraja januara, naći 40 imena, koji će na 12 biti sveden u junu, neposredno pred start trening-kampa u prvim danima jula.

Svi se nadamo da će Amerima glavni rival za najviši plasman ponovo biti srpski reprezentativci, ali ”orlovi”, ipak, prvo moraju da se kroz kvalifikacioni turnir, koji će biti održan u beogradskoj Areni, domognu plasmana na Olimpijske igre.

Turnir će biti održan od 23. do 28. juna a za jedno mjesto na OI boriće se šest ekipa podijeljenih u dvije grupe (Dominikanska Republika, Novi Zeland i Srbija u grupi A, te Portoriko, Italija i Senegal u grupi B).

Prvoplasirana i drugoplasirana selekcija iz obje grupe plasiraće se u polufinale.

Mondo.ba

Komentariši