Anđa Jelavić, neki je se sjećaju i kao Radoš zaista je fascinantno sportsko ime. Rođena je u Tomislavgradu, a odrasla u Zagrebu, gdje je i započela svoju karijeru. Osim što se radi o vrhunskoj košarkašici, onaj ko ju je imao priliku posmatrati kako igra, odmah je mogao uočiti da Anđa u svakoj utakmici daje 120 posto od sebe. Iza sebe u karijeri ima mnoštvo uspjeha i titula, a igrala je pored Hrvatske, u Rusiji, Poljskoj i Turskoj, dok sa ponosom naglašava da je bila i učesnik OI u Londonu 2012. godine.

S obzirom na nedavno završeno EP za košarkašice u Francuskoj, kako Anđa kao dugogodišnji kapiten reprezentacije Hrvatske, gleda na nastup svog tima na tom prvenstvu?

Glavni cilj reprezentacije Hrvatske na EP u Francuskoj bio je prolazak u drugi krug natjecanja. Iako smo ostvarile taj cilj, ne mogu se oteti dojmu da smo mogle i morale puno bolje! Mislim da naš problem nije bio fizičke, već psihološke naravi. Trenirale smo dobro i u pripremnom smo razdoblju igrale jako dobro! Da smo samo dio te igre pokazale i na prvenstvu, bile bi znatno bolje plasirane.

Nakon plasmana na OI u Londonu ipak se više očekivalo od ovog tima Hrvatske?

Mislim da je ova selekcija svoj maksimum ipak ostvarila plasmanom na OI u Londonu i da je vrijeme da se reprezentacija polako okreće mladim snagama.

Koliko je Anđa zadovoljna svojim igrama, s obzirom na tešku povredu koju je doživila zimus u Turskoj i kavi su joj dalji planovi u karijeri?

Iako sam se odazvala pozivu reprezentacije i igrala nakon teške ozljede prednjih križnih ligamenta, osobno mogu biti zadovoljna svojom igrom. Što se tiče nastavka karijere, prva opcija je i dalje odlazak u inozemstvo. Prije toga, moj osnovni cilj je završetak više trenerske škole na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu i ovo ljeto sam fokusirana na to.

Poznaje li žensku košarku u Bosni i Hercegovini i prati li našu ligu?

Žensku košarku u Bosni i Hercegovini puno više sam pratila dok sam igrala regionalnu ligu. Ove godine sam pratila završnicu prvenstva i kupa BiH, a moje simpatije su bile na strani Jedinstva iz Tuzle za koje su igrale moje prijateljice i bivše suigračice Azra Bećirović i Zdenka Kovačević. Čujem da Azra prestaje igrati, a da je Zdenka potpisala u ugovor Rumuniji, tako da mislim da će se njihov nedostatak u narednoj sezoni za tim iz Tuzle i cijelu ligu osjetiti.

Znam da je Anđa veliki ljubitelj i poznavalac košarke, te da sa suprugom Hrvojem, bivšim košarkaškim sudijom, često odlazi da posmatra košarkaške mečeve i izvan Šibenika gdje trenutno živi. Slijedi nam EP za košarkaše u Sloveniji, kako Anđa vidi šanse reprezentacije BiH na tom prvenstvu?

Sa nestrpljenjem isčekujem i početak muškog EP u Sloveniji na kojem ću uz Hrvatsku navijati i za Bosnu i Hercegovinu. Ipak sam ja rođena u Tomislavgradu, muž mi je iz Sarajeva, a i sestra mi je udana za reprezentativca BiH Antu Mašića. Dakle, imam tri razloga da navijam i za BiH. Svakako se nadam se da će obje reprezentacije ostvariti zapažen rezultat u susjednoj Sloveniji. (D.B)

Komentariši