Bio je 28. april 1991. godine, na prostorima bivše Jugoslavije već je krenulo “ludilo” koje će uništiti jednu zemlju i izmjeniti živote svih ljudi koji su u njoj živjeli. U tom sveopštem haosu koji je “zakucao na vrata” u Hali sportova na Novom Beogradu igrao se treći meč finala košarkaškog plej-ofa prvenstva Jugoslavije, a rivali su bili beogradski “crno-beli” i splitski “žuti”.

POP 84 kako se te sezone zvao tim iz Splita je dominirao u tom susretu, pa i cijelom finalu i zasluženo su Splićani došli do četvrte uzastopne šampionske titule, ali ipak jedan detalj sa tog trećeg finalnog susreta koji je pokazao da je sport uvijek bio iznad politike bacio je u sjenku celu finalnu seriju.

Splitski “Dream team” je bio apsolutni favorit u finalu plej-ofa 1991. godine protiv Partizana. Poslije dva početna trijumfa i sukoba u redovima “crno-belih”, koji su rezultovali time da Žarko Paspalj ne nastupi u trećem susretu, ekipa iz Splita prvu “meč loptu” za titulu imala je 28. aprila u Hali sportova na Novom Beogradu. U tom susretu se desila prava “demonstracija sile” od strane igrača ekipe POP 84, koji su se prosto poigravali sa nemoćnim domaćinima do konačnog i ubedljivog trijumfa rezultatom 86:64. Tu utakmicu je najviše svojom košarkaškom magijom obilježio Toni Kukoč, koga je četiri minuta prije kraja susreta pri ubedljivom vođstvu Splićana trener gostiju Željko Pavličević odlučio da izvede iz igre…

Tadašnji košarkaški ljubimac beogradske publike, Toni Kukoč, doživio je u tim trenucima ovacije kakve se ne pamte. Svi prisutni su u tom trenutku ustali sa svojih mesta i gromoglasnim i dugim aplauzom nagradila košarkaškog mađioničara za sve što je tih godina činio na terenima širom Evrope. Znali su svi prisutni u Hali na Novom Beogradu, da je to bilo posljednji put da su imali priliku da u Beogradu gledaju Tonija, igrača koji je fascinirao sve lakoćom kojom je igrao košarku. Pokojni Dragan Nikitović čuveni sportski komentator koji je prenosio tu utakmicu za RTB, rekao je tada:

“Čitava dvorana dugim, dugim srdačnim aplauzima oprašta se od ovog asa i mađioničara kome je ovo posljednja utakmica u našem prvenstvu.”

Pogledajte…

sportskasecanja.com

Leave a Reply