U Turskoj smo pokazali da imamo karakter, potencijal i kvalitet. Ostali smo u A diviziji i završili na šestom mjestu, ispred nekih jakih reprezentacija, kao što su Srbija i Hrvatska.

Nije mala stvar biti u top šest u Evropi, kaže Darko Talić, plejmejker juniorske košarkaške selekcije BiH, koji je u Samsunu odigrao sjajno prvenstvo. Članu Igokee, s kojom je ove godine potpisao četverogodišnji profesionalni ugovor, ovo je bio prvi Evrobasket u karijeri.

U odigranih šest susreta Talić je imao učinak od 10,3 poena, 3,3 skoka i 2,5 aistencija po meču, te je bio jedan od korisnijih u timu Josipa Pandže. “Ovo je za mene bila prva ozbiljnija šansa u karijeri, prvo EP. Na kraju sam prezadovoljan igrama i minutažom koju sam dobio. Vidio sam gdje sam i šta sam u svojoj generaciji. U timu je vladala sjajna atmosfera, tako da u sve u svemu mogu biti zadovoljan”, ističe Talić, učenik četvrtog razreda Elektrotehničke škole “Nikola Tesla”.

Uprkos tome što svi u bh. taboru tvrde da su zadovoljni konačnim plasmanom, mladi košarkaš “igosa” mišljenja je da se moglo otići i korak dalje. “Mogli smo možda i bolje. Nakon pobjeda nad Izraelom, kada smo se vratili nakon minus 15, te Litvanije uslijedio je duel s Latvijom. Iako smo kvalitetniji od njih, Latvijci su pogađali dosta šuteva iz daleka i na kraju dobili devet razlike, što je značio duel s Francuzima. Da smo izgubili s manjom razlikom, od pet koševa, išli bismo na Ruse u četvrtfinalu, što je bio znatno lakši put.

Ovako, Francuzi su pokazali kakve su atlete nadskakavši nas u toj utakmici. Odigrali smo razočaravajući četvrti period”, govori plej bh. juniora i dodaje:

“Protiv Finske smo se brzo oporavili, a onda smo podbacili protiv Španije u borbi za Mundobasket. Lično mislim da smo bolji od njih, ali na kraju nismo uspjeli. Zauzeli smo šestu poziciju, ostavili neke velike timove iza sebe i pokazali da je pred ovom generacijom svijetla budućnost.” Odmah po završetku evropskog šampionata, Talić se vratio nastavnim aktivnostima u školi, ali i treninzima u svom klubu. Seniorskom timu se priključio prošle sezone, a ove sezone je upisao minute u kvalifikacijama u Ligi šampiona protiv Mornara. “U Igokei sam tri godine, a i u narednom periodu planovi su vezani za najbolji bh. tim. Dobro stojimo u ABA ligi i vjerujem kako ćemo i u nastavku biti u dobrom ritmu. Takođe očekujem da i u bh. ligi potvrdimo dominaciju i odbranimo duplu krunu”, zaključio je Talić.

Nezavisne novine

Leave a Reply