Dream team – Hrvatska, Barcelona 1992. (VIDEO)

Osmog kolovoza 1992. godine označava dan jednog najvećih uspjeha hrvatskog sporta od samostalnosti i sigurno vrlo važnog trenutka za prepoznatljivost Hrvatske na svjetskoj sceni. Tog je dana mlada, tek stvorena Hrvatska igrala košarkaško finale Olimpijskih igara.

Na drugoj strani su stajali “svemirci”, najbolja momčad ikad stvorena. Amerikanci su poslali “Dream Team”, momčad sastavljenu od najboljih NBA igrača predvođenu Michaelom Jordanom, Magicom Johnsonom i ostalim legendama. S pravom zato možemo kazati da je tad Hrvatska bila najbolja od ostatka svijeta, ili najbolja na svijetu, ako je “Dream Team” bio s neke druge planete.

Hrvatska je bila mlada zemlja usred rata i ovaj je događaj stavio na svjetsku mapu jednu malu državu nastalu raspadom Jugoslavije. Svijet je još jednom dobio potvrdu koliko je dobar Dražen Petrović, Amerikanci su saznali da i Toni Kukoč ima što za reći protiv najboljih na svijetu, nakon slabe partije u grupnoj fazi.

Hrvatska se na Igre ubacila “preko veze”, a u susretu koji je gledalo “pola svijeta” je i povela protiv vanzemaljaca. Pred kraj prvog poluvremena je Kukoč povukao tranziciju, dodao za Franju Arapovića koji zakucava za 24:23, zabija i slobodno bacanje za 25:23, jedine rezultate i sekunde u kojima je reprezentacija SAD-a gubila na tom turniru.

“Spusti se Franjo”, povikao je onu svoju legendarnu Slavko Cvitković, ali je do kraja sve sjelo na svoje mjesto. Brzo je vodstvo tricom vratio Charles Barkley, a do kraja će Amerikanci do zlata i 117:85 pobjede.

Bila je to i razlikom najmanja pobjeda SAD-a na turniru, a u finalu su ono najbolje morali dati najbolji. Tako je Jordan zabio 22, Barkley je dodao 17, a Pat Ewing je ubacio 15 poena.

Hrvatsku je vodio Dražen s 24 poena, Dino Rađa je dodao 23, a Kukoč je bio nadahnut sa 16 poena, pet skokova i devet asistencija. Hrvatsku su u finalu predstavljali: Vladan Alanović, Franjo Arapović, Danko Cvjetičanin, Alan Gregov, Arijan Komazec, Toni Kukoč, Aramis Naglić, Velimir Perasović, Dražen Petrović, Dino Rađa, Stojko Vranković i Žan Tabak.

S klupe je momčad vodio Petar Skansi, a pomoćnik mu je bio Aco Petrović.

sportnet.hr

Leave a Reply