Dule ljudina: Išao sam 1993. godine u Zagreb na sahranu Draženu Petroviću (VIDEO)

Rijetko poznat detalj otkriva portal Bhbasket, zahvaljujući uredniku Nedimu Salahareviću i njegovom pamćenju. Nismo 100 posto sigurni, ali gotovo da niko i nigdje nije objavio informaciju da je na sahrani legendarnom Draženu Petroviću te 1993. godine u ratnom vihoru koji je razarao bivše jugoslovenske prostore bio Duško Vujošević.

Za mlađe možda to zvuči normalno, ali stariji dobro znaju koliko je trebalo hrabrosti pa krenuti na put iz Italije, preko Slovenije do Hrvatske u kojoj je na snazi bilo ratno stanje. Nećemo pisati o zaraćenim stranama, o sukobima već o sportu, o ljubavi prema jednom čovjeku, o ljudskim osobinama koje krase istinske velikane kakvi su Dražen i Duško.

Legendarni košarkaški trener, za portal BHbasket ekskluzivno je govorio o tome kako je došao do Zagreba te, kako rekosmo, ratne 1993. godine.

“Boša Tanjević i ja smo zajedno autom došli iz Trsta. Bilo je problema oko ulaza u Hrvatsku sa tadašnjim pasošom koji sam imao. Ljudi kada su shvatili zbog čega dolazimo imali su poštovanja i nije bio nikakav problem”, kaže Vujošević i nastavlja:

“Znao sam Dražena dosta dugo, vodio sam generaciju ’63, a on je godinu dana mlađi, ali je igrao sa starijim od sebe. Sjećam Evropskog prvenstva za juniore, išao sam sa drugarima spačekom u Dimitrovgrad u Bugarskoj. Jugoslavija je tada izgubila od SSSR-a”, kaže Vujošević i nastavlja svoje sjećanje na Mocarta:

“Viđali smo se na mečevima kada sam vodio Partizan. Sasvim jedan blizak kontakt je napravljen kada sam ja bio u Americi gdje sam pratio treninge Divca i Pasplaja, a on je bio u Portlandu. Tada sam vidio koliko je posvećen košarci, govorio mi je kako mu je mandžer nabavio video trake za treninge. Jedna takva posvećenost košarci, to sam oduvijek tražio kasnije od svojih igrača. Išao sam na sahranu čovjeka koji mi je bio drag, prije svega igraču sa velikim “I”, rekao je Vujošević.

Pogledajte cijeli razgovor…

Leave a Reply