Jučer je u Beogradu sahranjen poznati košarkaški stručnjak Borislav-Boro Džaković. Ostavio je neizbrisiv trag u tuzlanskom sportu vodeći košarkaše Sloboda Dite. Sa crveno-crnima je ulazio u Prvu ligu Jugoslavije, a potom i izborio plasman u play-off YUBA Winer broker lige. Jučer se desetine Tuzlaka zaputile put glavnog grada Srbije da odaju počast svom Bori, kako su ga zvali. Pored uprave OKK Sloboda, tu su bili bivši igrači, navijači i prijatelji.

Vodio je Džaković Partizan i Crvenu zvezdu, u dva navrata. Rijetko koji trener da je sjedio na klupi ljutih rivala. Na prste se mogu nabrojati stručnjaci poput  Ranka Žeravice, Vladislava Lučića, Zoran Slavnića, Duško Vujoševića da su bili i sa jedne i sa druge strane.

Gdje su jučer bile uprave Crvene zvezde i Partizana  da odaju počast svom treneru koji je sahranjen u njihovom gradu? Gdje su bile armije ljubitelja crveno-bele i crno-bele boje koji njeguju tradiciju kluba i znaju svaku utakmicu, a kamoli osvojenu titulu? Osvojio je Džaković duplu krunu sa Partizanom, kada je i proglašen najboljim trenerom. Vodio je Zvezdu u Euroligi, ali slaba su sjećanja današnjih čelnika a i od rođenja “vjernih” navijača ova dva kluba, potvrdilo se to jučer na sahrani.

Partizan je ovih dana imao nadu da će dobiti specijalnu pozivnicu za Euroligu, oslanjajući se najviše na svoju bogatu tradiciju, čiji je jedan od graditelja bio i Džaković. Očito da rukovodstvo Partizana dobro ne poznaje tradiciju svog kluba!

Sloboda je jučer “deklasirala” Zvezdu i Partizan, Tuzla je održala čas iz kulture i vaspitanja Beogradu.

N. S.

 

 

Odgovori