Ako bih se kojom srećom mogao vratiti u olimpijsku ’84, prvo čega bi se pored tog planetarnog spektakla mogao sjetiti je Kadetsko prvenstvo Evrope za košarkašice u tuzlanskoj Mejdanu. Bilo je to prvo veliko takmičenje u novootvorenoj dvorani, koja se bijelila poput snijega na Igmanu i Bjelašnici. A tek kakav je zanos vladao među navijačima i igračicama. Kamo sreće da imamo neki video snimak, neku fotografiju, pa da 33 godine poslije vidite sve to – crno na bijelo.

Jedna od sudionica tih slavnih dana bila je Eleonora Wild. Nakon 33 godine od Mejdana, ona ne zaboravlja sve šta se događalo tih dana.

– Tuzlaci, Mejdan i Tuzla ’84 će uvek ostati u mom sećanju kao nešto prelepo i posebno što devojčica od 15 godina može iskusiti u svom životu. Doživljalji i osećaj koji nosim u sebi, a koji su vezani za to kadetsko prvenstvo ne mogu se tek tako da preneti na papir – navela nam je u svom odgovoru Eleonora Wild, kasnije i seniorska reprezentativka Jugoslavije.

Karijeru je počela u subotičkom Spartaku, nastavila u Crvenoj Zvezdi u Beogradu a u inostranstvu je igrala za mađarski Diosgyor iz Miskolca pa za Wemex iz Berlina, dok je profesionalnu karijeru zavrsila u Aschaffenburgu, Njemačka igrajući za Wild Cats ekipu. Za nju je košarka bila i ostala stil života, iako je danas zaposlena u firmi koja se bavi uvozom artikala za tekstilnu industriju. Pored toga ponosno odgaja i svoje dvije kćerke…

Na pitanje ko je najbolja igračica svih vremena, Wild daje kratak i jasan odgovbor:
– Za mene je to moja saigračica u reprezentaciji Razija Mujanović, pošto sam uzela u obzir samo one protiv kojih sam igrala i koje sam poznavala.

A ko je najbolji trener?

– Prvi mi je bio pokojni Karlo Kopilović, tadašnji trener u subotičkom Spartaku, a poslednji Marcus Schloesser iz Aschaffenburga. Dragi su mi svi koji su me trenirali, i sve sam ih volela, neke više neke manje, ali među njima je najdraži pokojni Ciga Vasojević, koji me je uveo u svet reprezentacije i nacionalnog tima.

Utakmice u sjećanju?

– Imam tri koje ću pamtiti za sva vremena. Prva sa početka moje košarkaške karijere, za koju je vezano vaše prvo pitanje, osvajanje trećeg mesta na kadetskom prvenstvu Evrope u Tuzli, druga osvajanje olimpijske srebrne medalje u Seulu i osvajanje klupskog prvenstva Jugoslavije sa Crvenom Zvezdom.

Da li biste ponovo odabrali košarku?

– Kao i tada pa sve do dana današnjeg, košarka je bila i ostala sport koji obožavam i ne bih ga menjala za bilo koji drugi, iako volim i druge sportove. Mlađim košarkašicama bih poručila ako vam je košarka nešto što volite i rado igrate, samo prate svoje snove i osećanja, trenirajte vredno i radno i igrajte se, jer košarka je igra – zaključila je razgovor za BHbasket legendarna košarkašica Eleonora Wild.

E.D.S.

Tekst objavljen na portalu BHbasket u aprilu 2018. godine

 

1 COMMENT

Leave a Reply