Rat Svjetske košarkaške federacije (FIBA) i Unije evropskih košarkaških liga (ULEB) dobija na intenzitetu, a ulje na vatru dolila je odluka FIBA da uskrati podršku i povuče priznanje regionalne ABA lige.

Javna je tajna da je evropskom ogranku FIBA, koja je 2000. priznala ULEB, a 2009. i ABA ligu, dosadilo da sjedi po strani i gleda kako ULEB-ova Evroliga iz godine u godinu napreduje u svakom pogledu, a da oni u tome svemu nemaju nikakvog učešća.

Košarkaški analitičari kažu da u ovom trenutku FIBA Evropa ne smije direktno da udari na ULEB pa ide okolnim putem i kontrolu nad košarkaškim nebom iznad Starog kontinenta pokušaće preko ABA lige. Kao razlog povlačenja priznanja ABA lige, FIBA Evropa je navela neslaganje pravila takmičenja s generalnim statutom i pravilnikom krovne federacije. Ova odluka na snagu će stupiti na kraju sezone, nakon završetka aktuelnih evropskih kupova.

“Dogovoreno je da će povlačenje ABA lige stupiti na snagu na kraju tekuće sezone kako bi se izbjeglo narušavanje takmičenja, koje bi negativno uticalo na klubove koji učestvuju u istom”, stoji u šturom saopštenju FIBA Evrope, koja je ovom odlukom samo potvrdila da se nalazi u ozbiljnom sukobu s ULEB-om.

Šta će ovaj potez svjetske kuće košarke značiti u praksi pokazaće vrijeme, ali činjenica je da ABA ligu organizuje i vodi kompanija “Sidro”, a FIBA nad njom nema nikakvih ingerencija.

Generalni menadžer ABA lige Roman Lisac rekao je za B92 da je odluka FIBA velika greška, ali da neće uticati na ABA ligu.

“Ne znam ni šta da kažem, koliko čujem iz naših izvora, nije bilo nikakvog glasanja na Bordu FIBA. Drugo, moram da naglasim da je FIBA tom odlukom napravila veliku grešku, ali to ne utiče na nas. Mi smo i prije priznanja od strane FIBA normalno funkcionisali, tako će biti i sada. Nas su osnovali klubovi, klubovi će da nas i gase”, naglasio je Lisac i dodao:

“Ovo je velika šteta za košarku. Ne razumijem FIBA, jer bi morala da zbrine uz sebe sve dobronamjerne ljubitelje i sve što se veže za košarku. Oni nas guraju iz te priče, mi ne želimo da izađemo.”

Lisac je istakao da su klubovi dali jednoglasnu podršku regionalnom takmičenju.

“Mi smo nastali iz potrebe klubova, imamo podršku 25 klubova iz celog regiona, onih koji sada igraju, onih koji su igrali, ali i kucaju na vrata ABA lige”, rekao je jedan od čelnika nekadašnje lige koja je u svom imenu imala i prefiks Jadranska.

Želja FIBA Evropa da preuzme pod svoju ingerenciju najjače klupsko takmičenja u Evropi, pa i da “otvori” termine za igranje kvalifikacionih utakmica za reprezentacije tokom sezone javila se prošle godine. Otada ona pokušava da preko nacionalnih saveza isposluje da najjači klubovi igraju Evroligu koju će ona da osnuje, a ne ULEB-ova takmičenja (Evroliga i Evrokup). Očekuje se da će FIBA Evropa uputiti zahtjev učesnicima ABA lige da se vrate u svoje matične lige, kao i sudijama koje su na njihovim listama da ubuduće ne sude utakmice regionalnog takmičenja. Spekuliše se da bi mogla da posegne za različitim vidovima pritiska, kako bi otežala funkcionisanje ABA lige, kao što je zabrana sudijama sa znakom FIBA da sude utakmice regionalnog takmičenja. Isto bi moglo da se desi i u sukobu FIBA Evrope s Evroligom, pa bi djelioci pravde morali da izaberu jednu stranu. Nije isključeno ni da nacionalnim savezima čiji klubovi učestvuju u ABA ligi bude zaprijećeno zabranom nastupa na Prvenstvu Evrope ili Olimpijskim igrama.

Na zasjedanju Borda FIBA Evropa priznanje je dobila Balkanska liga, koja je u ovom trenutku, slažu se svi poznavaoci košarke, daleko ispod nivoa ABA lige u svakom smislu.

Košarkaški savez BiH još ranije je zazueo stav da će podržati FIBA.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here