Potencijalni reprezentativac Bosne i Hercegovine Luka Garza (22) u izjavi za Novu BH potvrdio je da je u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva Bosne i Hercegovine, te da bi uskoro mogao zaigrati za našu košarkašku reprezentaciju.

Lukin otac je Amerikanac, a majka mu je nekadašnja profesionalna košarkašica Šejla Muftić, kćerka legendarnog golmana Sarajeva Refika Muftića.

“U ovom trenutku sam u procesu završavanja papirologije oko dobijanja državljanstva Bosne i Hercegovine. Nadam se, kada to bude gotovo, da ću igrati za reprezentaciju. Gledam utakmice reprezentacije, a Amar Alibegović mi je rođak. Sa Nurkićem sam se čuo još dok sam bio na koledžu. On mi je velika podrška i nadam se da ćemo igrati u budućnosti zajedno”, kazao je Garza.

Dvadesetdvogodišnjeg Garzu, zvijezdu koledža Iowa, su kao 52. pick na NBA draftu odabrali Detroit Pistonsi. Garza je prošle sezone u dresu Iowe prosječno bilježio 24,1 poen i 8,7 skokova te je izabran za najboljeg koledž igrača u SAD-u u protekloj NCAA sezoni.

Luka je oduševio tokom Ljetne lige i u potpunosti je ispunio očekivanja kluba pa je dobio dvosmjerni ugovor. To znači da će iznos plate zavisiti od lige u kojoj nastupa u predstojećem periodu.

“Spreman sam i jako sam uzbuđen, ovo je za mene ispunjenje sna. Od malena želim igrati u NBA ligi. Jako naporno sam radio da bih došao ovdje i biću spreman kada prilika dođe”, kazao je Garza, dodavši:

“Igrali smo četiri utakmice u predsezoni i bilo je jako lijepo i okruženje i utakmice. Igrao sam u tim utakmicama i to me je pripremalo za ono što sam došao da radim. Za mene je to blagoslov. Ne bih bio ovdje bez svojih saigrača, trenera, porodice i univerzitetat Iowa. Bio sam u dobroj situaciji, imao sam odlične saigrače i oni su me sjajno pronalazili i to je stvorilo mnogo uspjeha kao tim, a to je dovelo do mog individualnog uspjeha”, izjavio je Garza za Novu BH.

Centar Detroita je na kraju priznao da ne govori tako dobro bosanski jezik, iako ga razumije, te da mu majka pomaže i uči ga. Ide na časove, jer mu je tokom odrastanja bilo teško da u isto vrijeme koristi naš jezik uz engleski. Ipak, vjeruje da će vrlo brzo moći da ga tečno govori.

TIA

Leave a Reply