Davorin Popović rođen je 23. septembra 1946. godine u Sarajevu. U užem krugu familije i prijatelja od milja su ga zvali i Dačo, a nadimak Pimpek dobio je još u djetinjstvu zbog male izrasline kraj lijevog uha. Nadimak Pimpek za Davorina Popovića zalijepio se kako to već nadimci znaju.

Bio je student Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, a u mladosti se bavio rukometom i košarkom. U košarci je bio jedan od najtalentovanijih bekova u to doba u Sarajevu. Bio je kapiten KK Mlade Bosne (kasnije KK Željezničar), te kao standardni prvotimac odigrao je više od 500 utakmica. Sportom se aktivno prestao baviti 1968. godine.

Muzičku karijeru počeo je u grupi Lutalice, a Indexima se pridružio krajem 1964. godine i do kraja ostaje njen zaštitni znak. Sa Indexima ostavlja neizbrisiv trag u muzičkoj historiji Sarajeva, Bosne i Hercegovine i bivše Jugoslavije. I kao solista, opet uz podršku Indexa, objavljuje tri albuma. Godine 1975. objavljuje album “Svaka je ljubav ista (osim one prave)”, 1984. godine “S tobom dijelim sve”, dok album istog naziva, ali sa drugim pjesmama izlazi 1995. godine.

Osamdesetih godina 20. vijeka često nastupa sa Mostarskim kišama, vokalnom grupom koju je vodio pjesnik Mišo Marić. Sjajno izvodi pjesmu “Žute dunje” za soundtrack filma “Kuduz”, a jednom je nastupio i na Eurosongu, 1995. godine, kada je predstavljao Bosnu i Hercegovinu s pjesmom “21. vijek” te zauzeo 19. mjesto. Prije toga Davorin je za Eurosong konkurirao 1967. s Indexima, te kao solist 1993. na prvom samostalnom bh. izboru za Pjesmu Evrope.

Davorin Popović je zajedno sa Indexima dobitnik Šestoaprilske nagrade grada Sarajeva, koja se dodjeljuje najistaknutijim stvaraocima u svim područjima, kao i estradne nagrade Jugoslavije.

U Sarajevu je bio omiljen kao malo ko. Njegov veliki prijatelj Kemal Monteno svojevremeno je ispričao jednu anegdotu koja ocrtava dijelić pjevačevevog karaktera: “Negdje u ratnim godinama, kad se u emigraciji ‘širila istina o Bosni’, zaglavili mi nakon nekog festivala. Ostalo se, popilo se, ujutro nikakvi u onim hotelskim sobama, kad čujem Davora koji stoji pred ogledalom i govori: ‘Slušaj, pjevač, da ti ja nešto kažem. Ne može ovo ‘vako, ti si ozbiljan čovjek, da zaglavljuješ do nekih doba. Vidi ti očiju! Imaš li ti ikakvog karaktera?’ Tu shvatim da Davorin ruži samog sebe i ne suspregnem smijeh. On me čuje i kaže: ‘Šta se ti smiješ, ti da si pametan, i ti bi ovako utjeco na sebe’.”

Beogradski novinar Petar Luković napisao je svojevremeno zgodu koju je doživio na koncertu Indexa u Londonu. Muzikom Indexa i Davorinovim glasom očarana Engleskinja, koja je na koncertu stajala do Lukovića, okrenula se u jednom trenutku beogradskom novinaru i rekla mu: “Da su ovi momci rođeni u Londonu bili bi veći od Beatlesa!” Luković joj je odgovorio: “Gospođo, ovi momci su u Sarajevu puno veći od Beatlesa”. I zaista nije lagao. Indexi su u Sarajevu bili veći od Beatlesa, a pjevač je bio veći od Lennona.

Popović je preminuio 18. juna 2001.godine u Sarajevu.

Izvor: faktor.ba

Leave a Reply