Jedan od najvećih hrvatskih košarkaša svih vremena, Toni Kukoč, rodio se na današnji dan 1968. godine u Splitu. Karijera obilježena brojnim trofejima, što klupskim, što individualnim, krenula je u rodnom gradu.

Prve godine svoje karijere proveo je u Jugoplastici s kojom je tri puta zaredom bio prvak Europe. Već je u mlađim kategorijama pokazivao svoj veliki talent, a s reprezentacijama U-16 i U-18 bio je prvak Europe, a da bi bio najkorisniji igrač Svjetskog prvenstva do 19 godina gdje je Jugoslavija bila najbolja.

Nakon Jugoplastike nastupao je za Benetton s kojim je bio prvak Italije i osvajač Kupa, nakon čega je uslijedio odlazak u NBA ligu gdje su ga još 1990. godine birali Chicago Bullsi. Uz Michaela Jordana, Scottieja Pippena i Dennisa Rodmana bio je jedna od ključnih figura momčadi u tri naslova prvaka zaredom. 1996. godine proglašen je i za najboljeg šestog igrača lige.

Odlaskom iz Bullsa igrao je za Philadelphia 76erse i Atlanta Hawkse, da bi se nakon toga skrasio u Milwaukee Bucksima gdje je odigrao svoje posljednje četiri sezone karijere koju je zaključio 2006. godine.

S reprezentacijom Jugoslavije bio je brončani na Europskom prvenstvu, a zatim srebrni na Olimpijskim igrama u Seoulu. Osvojio je naslov Svjetskog prvaka 1990. te dva naslova prvaka Europe. Na dva od ta tri natjecanja bio je najkorisniji igrač.

U dresu Hrvatske osvojio je srebro na Olimpijskim igrama u Barceloni te po broncu na Svjetskom i Europskom prvenstvu. Danas radi u Chicago Bullsima gdje je posebni savjetnik predsjedniku Jerryju Reinsdorfu.

Leave a Reply