Košarkaški klub Bosna godinama je bio simbol Sarajeva, a i Bosne i Hercegovine. Sjajna generacija Studenata, s klupe predvođena Bogdanom Tanjevićem, 1979. godine osvojila je titulu prvaka Evrope.

Bosna je jedan od idejnih začetnika regionalne košarkaške lige, koja je pod nazivom Jadranska liga osnovana 2001. godine. U to vrijeme agilna Upravu na čelu sa predsjednikom Nihadom Imamovićem sačinila je plan reorganizacije, što je dalo rezultata.

Sarajevo je opet živjelo košarku. Skenderija je dupke puna dočekivala rivale, a klub je bilježio rezultate kakve i dolikuju velikanu.

Bosna je “eksplodirala” u sezoni 2004/05, kada je osvojila duplu krunu, te izborila plasman u doigravanje, među osam najboljih timova Goodyear lige (sadašnja ABA liga). I nakon toga uslijedio je “pad”.

Iz godine u godinu rezultati su bili sve lošiji, a u jednom trenutku iznad glave je “visio mač” i prijetio je gašenju trofejnog kolektiva. Sada je Bosna posljednja na prvenstvenoj tabeli u BiH sa sramnim omjerom 1:16, a bodove iz Sarajeva bez problema nose i ekipe poput Bratunca, Mrkonjić Grada, Gradine…

Nihad Imamović, nekadašnji predsjednik Bosne, za faktor.ba je govorio o trenutnom stanju u klubu, objasnivši da ni u njegovo vrijeme nije bilo lako raditi, ali…

– Bilo je teško i nama. Ali mi smo imali cilj i rezultate. A kada imate rezultate, nije bio problem pronaći sponzore. Nije mi jasno koji je cilj ljudi koji sada sjede u klubu? Oni nemaju strategiju – kaže Imamović, otkrivši da trenutni dug Bosne nije prevelik:

U ovom trenutku nije velika dubioza. Puno obaveza prema dobavljačima je zastarjelo. Prema mojim informacijama, koje su dosta pouzdane, dug je oko 600.000 KM – tvrdi Imamović za faktor.ba.

Naglašava kako mu je žao zbog trenutne situacije i kako mu teško pada sve što se dešava. Na pitanje da li bi se uhvatio u “koštac” i vratio u klub iz kojeg je, kako kaže, otjeran, kratko je odgovorio za faktor.ba:

– Nemam ni volje, ni želje da se vratim. Imam 70 godina, a ima puno mlađih koji bi mogli vratiti Bosnu tamo gdje joj je mjesto. Žao mi je što je ovako. Žao mi je gladati klub u ovakvom stanju – ističe Imamović, koji vjeruje u “bolje sutra”:

– Bosna se može izvući iz krize. I mora. Siguran sam da uz normalan rad ne bi trebalo biti problema da se vrati na staze stare slave.

Izvor: faktor.ba

Komentariši