Na jučerašnjoj sjednici Upravnog odbora donesene su nove odluke o sistemu takmičenja u Ligi BiH za muškarce koje je već doguralo do 15. kola.

Iako nema zvaičnih objava odluka na oficijelnoj stranici KS BiH, portal kosarka24.ba donosi tekst o tome kako je sistem promijenjen.

U tekstu nema podatka o tome igrali se Liga za opstanak, ali je navedeno kako će na kraju prvenstva jedna liga napustiti elitni rang.

Planirano je da se u elitu plasiraju tri ekipe, dakle pobjednici Liga A1, HB i RS, a ranije je rečeno kako se Igokea pismeno obavezala da će igrati prvenstvo 2021/2022. Po računici Liga BiH će dogodine brojati čak 16 klubova?!

Također izmijenjen je i dio po kome se na final-fouru, a poslije Lige 6, odlučuje o prvaku BiH.

Liga 6 će se igrati, a prva četvrtoplasirana tima će igrati play – off na dvije dobijene utakmice i finale na tri dobijene utakmice.

Prethodno je bilo odlučeno da Igokea snosi troškove organizacije final foura, a ovom odlukom je tih obaveza oslobođena. Ne znamo da li je Igokea na bilo koji način sanksionisana što nije igrala prvenstvo 2020/2021. godine i šta će biti ako opet uljeto donese istu odluku, odnosno ako odustane od prvenstvas 2021/2022.

E.Sk

Leave a Reply