Borislav Džaković jedan je od najomiljenijih košarkaških stručnjaka koji je predvodio Sloboda Ditu. Zbog Sloboda Dite, date riječi tadašnjem rukovodstvu, Džaković je ispustio angažman u splitskoj Jugoplastici. Takvu ponudu nije propustio Božidar Maljković. Sve ostalo je historija.

Kako je Džaković odbio Jugoplastiku…

– Otišao sam na pregovore u Tuzlu u maju 1984. godine sa jednim mojim prijateljem. Cijeli dan smo pričali o Sloboda Diti, Tuzli i planovima kluba sa klupskim rukovodstvom. Poslije podne smo se rastali, a da ni jednu riječ nismo progovorili o mom angažmanu – naveo je Džaković za portal BHbasket i nastavio:

– Kada smo se rastajali predsjednik Sloboda Dite je rekao: Sada idi kući, razmisli o dolasku u Tuzlu i čujemo se za tri dana. Kada smo se vraćali za Beograd, pola sata smo ja i moj prijatelj šutili u automobilu i tamo negdje oko vrha planine Majevice, Banj brda, prijatelj me pita: Šta misliš o ovom pozivu? Ja mu odgovaram: Ne znam šta da ti kažem, a on će meni: Da sam na tvom mjestu ja bih sada okrenuo auto i pravac Tuzla…

Vratio je se u Tuzlu i dogovorio angažman na dvije godine. Nije potpisivao ugovor, dao je riječ!

– Poslije isteka prve dvije godine dogovora za pet minuta smo dogovorili nastavak saradnje za još dvije godine. Deset dana poslije toga, profesor Aleksandar Nikolić je postao glavni savjetnik u KK Jugoplastika sa zadatkom da odredi glavnog trenera u Jugoplastici. “Ja imam svog kandidata, ali vam on neće doći jer je sa svojim klubom dogovorio produžetak saradnje”, rekao je Nikolić rukovodstvu Splićana – priča Džaković i nastavlja:

– Željko Jerkov je od profesora Nikolića tražio telefon i ime tog trenera. Nazvao je mene i rekao kako imam veliku šansu da kao trener dođem u Split. Doslovce sam mu rekao: Željko, počastvovan sam pozivom, ali ja sam dao riječ Sloboda Diti. Tako je otpao moj angažman u Jugoplastici, a tamo je došao Božidar Maljković. Napominjem da je u to vrijeme Sloboda Dita imala izuzetnog predsjednika Ibrahima Bracu Morankića, direktora Ismeta Mišu Brberovića, dvije ključne ličnosti za uspješno funkcionisanje kluba. Zbog njima datih riječi ostao sam u Tuzli i nisam otišao za Split.

E.D.S.
Razgovor vođen 2017. godine u novembru.

Borislav Džaković je preminuo na današnji dan 2019. godine.

Leave a Reply