Košarkaška reprezentacija BiH završila je prvu fazu kontrolnih utakmica tokom koje je u Sloveniji odigrala četiri utakmice u pet dana. Izabranici Aleksandra Petrovića upisali su pobjedu na startu protiv Gruzije (68:63), da bi uslijedila tri poraza od Gruzije (78:81), Slovenije (54:70) i Rusije (67:80).

Bh. košarkaši jučer su se vratili u Sarajevo gdje će boraviti do 22. avgusta, kada putuju u Ulm na turnir gdje će od 23. do 25. avgusta igrati sa Njemačkom, Grčkom i Makedonijom. Tokom tri dana boravka u glavnom bh. gradu Petrović će uvesti potpuno novi režim kako bi simulirao dešavanja na “Eurobasketu”, gdje će BiH čak tri od pet utakmica igrati u terminu od 14.30. Potom ide ono najvažnije, preostalih šest test utakmica u kojima se mora iskristalisati tim koji će napasti drugi krug EP.

“Naravno, da su nam ove četiri utakmice jako koristile. Mogu reći da sam zadovoljan sa prve dvije utakmice protiv Gruzije i drugim poluvremenom protiv Rusije. Međutim, možda je za ovaj pripremni period jedna utakmica bila viška s obzirom na roster s kojim u ovom trenutku ne možemo dovoljno rotirati i igrati četiri susreta u kratkom periodu. U svakom slučaju moramo se suprotstaviti svim problemima koje imamo, zbiti redove i mnogo bolje izgledati u preostalih šest utakmica. Iz ovih poraza moramo izlaziti jači, jer ovo su sve reprezentacije koje su favoriti za visok plasman”, kaže selektor Petrović i nastavlja:

“U ovom trenutku problem nam je kohezija igre u napadu kada naiđemo na veoma agresivnog protivnika. Naime, Rajt ne pravi razliku koju je pravio u kvalifikacijama iz prostog razloga što ima povredu kuka. No, vjerujem da će on sanirati tu povredu, jer dosta stvari nam polazi od njega, a zbog te ozljede koja ga ometa nije onakav atleta kakav je bio prošlo ljeto. Imamo tri dana u Sarajevu tokom kojih ćemo raditi na ispravljanju svega što nije bilo dobro.”

Amerikanac sa bh. pasošem svjestan je da je pred njim i saigračima još jako puno posla kako bi potpuno spremni dočekali “Eurobasket”.

“Utakmica protiv Rusije bila nam je četvrta u pet dana i na početku se osjetio umor, ali i psihički uticaj poraza dan ranije od Slovenije. Krenuli smo jako sporo. U nastavku smo zaigrali mnogo bolje, ali smo na kraju izgubili od odlične ekipe. Pred nama je još jako puno posla. Imamo mnogo problema koje moramo riješiti. Dosta toga ne štima, ni ja nisam na mom najvišem nivou. Zbog povrede kuka ove četiri utakmice bile su mi jako naporne. Osjećam se umorno. U odbrani smo, također, dosta slabi. Tu moramo najviše raditi. No, sreća je što je situacija sada takva, jer imamo dovoljno vremena da sve to poboljšamo. Nadam se da ćemo do EP moći da igramo agersivno odbranu i brzu košarku”, rekao je Rajt. /Dejan Maksimović – nezavisne.com/

Leave a Reply