Krajem rujna 1999. izvršno tijelo NBA lige inauguriralo je nekoliko izmjena u pravilima za nadolazeću 1999./2000. sezonu.

Jedno od tih pravila praktički nepovratno i tektonski promijenilo košarku kao sport, pogotovo onu u najjačoj ligi svijeta. Radi se o tvz. hand-checking rule, koje kaže da ”obrambeni igrač ne smije s protivničkim igračem imati kontakt dlanom i bilo kojim dijelom ruke do podlaktice, dalje od pravca slobodnog bacanja“.

Mnogi se košarkaški zaljubljenici pitaju koji je razlog da su teški centri praktički nestali poput dinosaura, odnosno barem onaj ”staromodni” tip centara poput Shaqa, Hakeema Olajuwona, Pata Ewinga, Davida Robinsona, ili još ranije Kareema Abdula-Jabbara, Roberta Parisha, Billa Waltona, pa sve do Wilta Chamberlaina i Billa Russella.

Odgovor uvelike leži u ovom pravilu, koje se striktnije počelo primjenjivati od sezone 2004./2005. Pravilu koje je znatno olakšalo posao vanjskim igračima, bekovima i krilima, a neki kažu kako je uvedeno upravo s tim ciljem, te da će se tako doseći veća razina atraktivnosti igre. Također, mnogi dodaju kako bi Michael Jordan, da je najbolje igračke godine proveo u eri ovog pravila, bez problema imao prosjek od 50 koševa po utakmici.

Scottie Pippen, kao elitni obrambeni igrač čiji je zalazak karijere koincidirao upravo sa inauguriranjem ovog pravila, rekao je:

„Mene je to izbacilo iz igre“, rekao je uz smijeh.

„Jako je to promijenilo košarku. Ja sam već bio u poznoj fazi karijere, igrači su postajali brži, meni je bilo jako teško prilagoditi se. Danas igra izgleda znatno drukčije, više je lakog poentiranja, slobode u pokretu. Istina je da ju je učinilo uzbudljivijom, navijači vole vidjeti najveće zvijezde kako postižu velik broj koševa.“

Komentirao je i današnje igrače u kontekstu ondašnjeg vremena:

„Neki igrači bi se mučili da nije došlo do te promjene, no danas je igra zahvaljujući ovome više napadački orijentirana. Recimo, Pat Beverley bi jako profitirao od pravila onog vremena.“

Tih godina liga je zabilježila značajan pad prosjeka koševa, što se može vidjeti na priloženom grafikonu, kao i porast prosjeka zahvaljujući, između ostalom, i uvođenju ovog pravila.

I mnoge superzvijezde tog vremena znatno su popravile svoj prosjek koševa odmah prve sezone nakon što se pravilo u potpunosti udomaćilo na NBA parketima:

Kobe Bryant sa 27.6 ppg na 35.4 ppg
Allen Iverson sa 30.7 ppg na 33.0 ppg
Lebron James sa 27.2 ppg na 31.4 ppg
Gilbert Arenas sa 25.5 ppg na 29.3 ppg
Dwyane wade sa 24.2 ppg na 27.2 ppg
Paul Pierce sa 21.6 ppg na 26.8 ppg
Carmelo Anthony sa 20.8 ppg na 26.5 ppg
Michael Redd sa 23.0 ppg na 25.4 ppg
Ray Allen sa 23.9 ppg na 25.1 ppg
Mnogi ljubitelji najbolje košarkaške lige na svijetu, pogotovo oni koji se sjećaju vremena devedesetih, s pravom se pitaju je li liga ”omekšala” i je li izgubila svoj negdašnji jak obrambeni karakter.

Nadajmo se da će i sezona u najavi dati neke odgovore u tom smjeru.

germanijak.hr

Odgovori