S pažnjom sam odgledao intervju Nedima Salaharevića sa legendom naše košarke Samirom Lerićem Lerom. Radovao sam se što sam ponovo vidio popularnog Leru, beskompromisnog borca u reketu, ali nadasve ljudeskaru u svakom smislu te riječi.

Kada je u prvom mandatu došao u Sloboda Ditu prisustvovao sam prvom treningu. Došao je zajedno sa Goranom Terzićem, a Sloboda Dita se spremala za Kup Radivoja Koraća. Vrlo brzo smo se sprijateljili a on, iako reprezentativac, nikada nije bio nedodirljiv novinarima i običnim smrtnicima.

Kasnije je još jednom došao, kada se Sloboda Dita čupala iz pakla u koju su je poslali oni iz 2000. godine.

Otišao je u trenerske vode tako da sam letimično pratio njegovu karijeru u ulozi šefa struke.

No, u ovom pressingu neću govoriti o Leri kao treneru, već o Leri rekorderu po broju nastupa u reprezentaciji BiH, Leri sportsiti Grada Mostara, Leri koji se nalazi na Birou za zapošljavanje.

Da, dobro ste pročitali. S tim referancama je Lera na Birou za zapošljavanje. Upitna nije stručna sprema, jer Lera ima VSS, ali povrh toga još niz referenca koje bi u svakoj normalnoj državi bile priznate.

Čovjek koji je 105 puta igrao za reprezentaciju BiH samo je jednom bio angažovan u juniorskoj reprezentaciji BiH. Pa kakve smo mi sve diletante okupljali u reprezentativnim selekcijama i još ih okupljamo. Neću ih imenovati, ali dovoljno je pogledati spisak svih selektora i njihovih pomoćnika.

Kakvi su diletanti bili direktori reprezentacije i šta sve ne, a za Leru nema mjesta u Savezu ili reprezentaciji BiH. I onda se poslije svega čudimo šta mladi neće da igraju za reprezentaciju BiH. Šta se imamo čuditi kada oni koji su zadužili BiH nemaju šansu, ne da se izležavaju, već da rade.

U nakaradnom sistemu moguće je, recimo, da Siniša Kovačević bude direktor reprezentacije BiH i tim menadžer Igokee, kluba koji ne priznaje KS BiH. Kakav sukob interesa?!

U nakaradnom sistemu moguće je da Lera ili Raza uoošte ne dobiju priliku da pokažu šta mogu. Žalosno, zar ne!

E.D.S.

Odgovori