Finalna utakmica Kupa Bosne i Hercegovine za žene između ŽKK RMU Banovići i ŽKK Orlovi, bila je svečana u svakom smislu. Finale onakvo kako i dolikuje ženskoj košarci, trofejnom bh. sportu.

Piše: Nedim Salaharević

Ušminkana dvorana u Banovićima, ispunjene tribine činile su atmosferu za poželjeti, kada se igraju susreti koji odlučuju za pehar. Poseban dojam ostavile su mlade igračice Orlova, koje su lavovskom borbom dale draž samom finalu Kupa BiH.

Dolazak Mirze Teletovića, predsjednika KS BiH, generalnog sekretara Amera Čolana, su jako dobra poruka za žensku košarku, te da savez polako ispravlja prethodne “krive Drine”, koje su baš mnogobrojne.

Vidio sam koliko igračicama obje ekipe znači prisustvo Mirze i Raze. Rukovali se sa svakom košarkašicom upućujući čestitke na osvojenim medaljama. Fotografije košarkašica RMU Banovića i Orlova i pojedinačno i timski sa proslavljenim asovima bh. košarke bile su na svakom koraku.

Mogao je, recimo, Mirza jučer provesti sunčanu nedjelju na Jablaničkom jezeru, ali nije. Svojim dolaskom pokazao da ženskoj košarci želi vratiti mjesto koje joj i pripada.

ŽKK RMU Banovići bili su odličan domaćin, svojom organizacijom pokazali su vrijednost Kupa BiH za žene. Banovićanke su odbranile trofej, aktuelne su prvakinje BiH, a što se tiče gostoprimstva bilo je upravo na nivou šampiona!

Može se konstatovati da je jučerašnje finale u Banovićima svijetlo koje se pojavilo na  kraju tunela ženske košarke, koja je već godinama u zapećku i dubiozi, a radi se o trofejnom sportu Bosne i Hercegovine.

Za žensku košarku potrebno je malo sredstava i podrške kako bi joj se vratio stari sjaj. Upravo primjer toga su ŽKK RMU Banovići, gdje kroz svoju društvenu odgovornost pokazuje Rudnik mrkog uglja i općina Banovići. Košarkašice to vraćaju na najbolji način promovišući i općinu i državu.

Nedim Salaharević

Odgovori