Košarka je naš najtrofeniji sport. Dovoljno je reći da su dva evropska prvaka iz Bosne i Hercegovine,asova je bezbroj od Mirze Delibašić, Razije Mujanović, Vesne Bajkuše, Slađane Golić…pa sve do današnjih bh. košarkaških vedeta. Košarkaši su, čini mi se, prvi igrali zajedničku ligu na nivou cijele Bosne i Hercegovine.

Piše: Nedim Salaharević

Nikada niti jedan incident u tim još svježim godinama nakon Dejtona  nije zabilježen na bh.košarkaškim susretima. Bili su to derbiji koji se i danas prepričavaju, ali ne po nacionalnim ispadima, već po potezima tadašnjih igrača Bosne, Slobode, Borca, Čelika, Širokog, Igokee, Brotnja…

Klubovi iz bh.lige bilježili su zapažene rezultate kako u ABA ligi tako i na evropskoj sceni. Igrači ponikli na bh.parketima pravili su sjajne karijere, jer su imali jak temelj iza sebe, a to je bh. košarkaško prvenstvo! Upravo je KK Igokea osvojila prvu titulu zajedničke lige na čelu sa nekadašnjim trenerom Crvene zvezde Jovicom Antonićem. Klub iz iz Laktaša se kroz bh. prvenstvo etablirao u regionu.

Međutim, Igokea ne poštuje akte KS BiH. Savez preko kojeg se i čulo za klub koji se nekada zvao Potkozarje. Nisam vidio tu “hrabrost” aktuelnog viceprvaka Bosne i Hercegovine kada se bili prvaci ABA lige u regularnom dijelu sezone 2012/13. i trebali igrati Euroligu, a kada je preko noći odlučeno da samo finalisti play-off ABA lige idu u Euroligu! Igokea nije zaprijetila bojkotom?

S obzirom da nema argumentovanog odgovora na činjenice, ni bilo kakvog pravnog uporišta, započinje se  s klasičnom pričom zamrzavanja statusa klubova iz manjeg bh.eniteta u bh. elitnom rangu, što vodi najporaznijem mogućem zaključku o nekakvoj ugroženosti ili zaštiti vitalnog nacionalnog interesa.

Zdrav razum neka pobjedi u Igokei jer gdje će ih odvesti zatvaranje u nacionalni tor. Nigdje to je košarkaško samoubistvo! Na primjer KK Bratunac (nekadašnji Vihor 2. republička liga BiH) je sanjao da igra u rangu sa Slobodom, Bosnom, Sparsima, Igokeom, Širokim, Zrinjskim…i nema niko pravo zbog svoje samovolje i nosa dignutog pod oblake da bude prepreka bratunačke jave!

Zdrav razum neka pobjedi ili prevlada, kako god hoćete, zbog budućih regionalnih, evropskih i NBA asova, kojih je ova zemlja puna, a a njihov put do cilja je upravo bh. košarkaško prvenstvo!

 

Odgovori