Mornar je ove sezone pobrao simpatije ljubitelja košarke širom regiona, pa tako i moje. Gledao sam kad god mi obaveze dozvole da pratim Mornar bilo u ABA ligi ili evropskim utakmicama. Timski duh ekipe i zajedinštvo koje krasi Barane se vidi i putem tv-a, a sigurno još bolje golim okom. Nažalost zbog obaveza nisam imao prilike stići da ih uživo gledam.

Piše: Nedim Salaharević

Sjajna sezona je iza Mornara, polufinale ABA lige, stigli su do četvrtfinala FIBA Europa kupa, izborili plasman u Eurocup, a šlag na tortu stigao je sinoć u dvorani “Topolica”, gdje osvojena prva titula Crne Gore i srušena dominacija Budućnosti.

Nekada prije bi se iznenadio kada bi ljudi rekli neki Mornar. Nije košarka u  Baru ni od jučer , ni od prekjučer već odavno. Mornar je u bivšoj Jugoslaviji igrao u Drugoj ligi grupa zapad, znači u drugom rangu tadašnje najjače košarkaške lige u Evropi.

Međutim posebne moje simpatije što se tiče Mornara su zbog braće Pavićević. Da ne mislite da smo prijatelji, jer Đorđija i Mihaila uopće ne poznajem. Njihova bratska podrška  u vođenju kluba je ono što me fascinira. Sinoć je nakon titule Mihailo rekao: Ovo je titula mog brata Đorđija ovo je njegov projekat. Sanjao je titulu i njegov san je postao java.

Kada god bih gledao Mornar i braću Pavićević, u mojoj glavi se pojavi zamisao ili san koji nikad neće postati java kako poput Mihaila i Đorđija, sa svojim rahmetli bratom Edom, vodim naš vlasenički Boksit, tako se klub u našoj rodnoj Vlasenici prije zvao. Reče nekad početkom godine Mihailo: “Imao sam basnoslovnu ponudu iz Kine, ali brat je jedan i riješio sam da mu pomognem”. Upravo tako Mihailo brat je jedan i zato sam zavolio vaš Mornar!

Ovom prilikom iskrene čestitke upućujem košarkaškom klubu Mornar iz Bara na tituli prvaka Crne Gore i svim uspjesima ove sezone.

S poštovanjem

Direktor portala BHbasket

Dipl. pravnik Nedim Salaharević

 

Odgovori