U Katoličkom školskom centru u Tuzli održano jepredavanje o zdravlju te pravilnom rastu i razvoju učenika školskoga uzrasta. Predavači su bili pedijatrica Vesna Dropić Suljević i fizioterapeutu Elvir Bijedić. Oni su na temelju svoga bogatog profesionalnog i životnog iskustva s posjetiteljima podijelili mnoštvo korisnih i vrijednih informacija.

Elvir Bijedić je bio član tima na projektu Sportskog saveza Grada Tuzle u kojem su prošle godine testirane motoričke sposobnosti djece uzrasta od 1-4 razreda osnovne škole.

Testirano je blizu 2600 djece u 25 osnovnih škola na području grada Tuzle, a u projektu je učestvovao i tim sa Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

“Na poziv nastavnice Sanje Tomić, a uz podršku direktora Barišića, dr. Vesna Dropić i moja malenkost smo održali edukativno predavanje u KŠC na temu zdravog odrastanja kroz osvrt na pomenuto testiranje čiji rezultati nisu baš za pohvaliti. Naime, preko 35% djece pomenutog uzrasta ima prekomjernu težinu i pretilost i jako loše motoričke sposobnosti. Razgovarali smo sa roditeljima i nastavnicima gdje su to greške u ishrani, koje su to loše prehrambene navike. Zaključili smo da su nam djeca poprilično fizički/ tjelesno neaktivna, da jako puno vremena provode u virtualnom svijetu igrica na kompjuterima, telefonima, play stationima itd. sa vrlo malo provedenog vremena na igralištima i u “živoj” igri”, navodi Elvir Bijedić i nastavlja:

“Osvrnuli smo se i na postojanje škola sportova koji egzistiraju u gradu i na čije treninge djeca idu, ali da čak i ona djeca koja se bave sportom nisu u velikoj motoričkoj prednosti u odnosu na onu koja se ne bave sportom što otvara pitanje stručnog rada u tim školama. U prilog tome ide i činjenica da imamo jako puno djece u svim selekcijama kojima se dešavaju teže sportske povrede koje ih čine limitiranim za daljnje kvalitetno bavljenje sportom. Loš habituelni položaj (loše držanje) prouzrokovano stalnim položajem nad igricama, prekomjernom težinom, lošim i nepravilnim nošenjem školske torbe i ruksaka dovodi do velike predispozicije za razvoj oboljenja koštano mišićnog sistema u budućnosti, a loše prehrambene navike i gojaznost nose predispoziciju za razvoj metabolickih oboljenja i oboljenja kardiovaskularnog sistema”, zaključuje Elvir Bijedić.

PODIJELI

Komentariši