Prije 32 godine Jugoslavija je pregazila Grčku u finalu Eurobasketa (VIDEO)

Na današnji datum prije 32 godine reprezentacija Jugoslavije je u zagrebačkom Domu sportova, u finalu XXVI. Europskog prvenstva za košarkaše, pobijedila aktualnog europskog prvaka Grčku rezultatom 98:77. Utakmica je od samog početka bila jednosmjerna ulica s obzirom na to da je prednost jugoslavenskih košarkaša samo rasla iz minute u minutu. U 34. minuti dosegnula je i rekordnih 35 poena razlike (91:56)!

Dražen je u finalu ubacio 28 poena (3 trice), a imao je i 12 asistencija. Turnir je završio kao drugi strijelac (150 poena), prvi asistent (30) te drugi po broju oduzetih lopti (22). U pet utakmica na prvenstvu za tri poena je šutirao 16/23 (70%), a ukupno iz igre 50/68 (74%). Po završetku turnira izabran je za najkorisnijeg igrača (MVP) te uvršten u najbolju petorku prvenstva.

Do četvrte titule prvaka Europe, a prve nakon 12 godina, Jugoslaviju su, s 5 pobjeda u 5 utakmica, odveli Dražen Petrović, Zdravko Radulović, Zoran Čutura, Toni Kukoč, Žarko Paspalj, Jurij Zdovc, Zoran Radović, Stojko Vranković, Vlade Divac, Predrag Danilović, Dino Rađa i Mario Primorac. Izbornik je bio Dušan Ivković.

Muzej Dražen Petrović

Leave a Reply