Marko Šamanić bio je jedan od nosilaca igre Zadra, kada je tim Danijela Jusupa došao do titule prvaka  ABA lige, koja je tada nosila naziv Goodyear liga.

U razgovoru za portal BHbasket, prisjetio se sezone 2002/2003 i historijskog trofeja Zadrana.

Do titule ste došli pored nekoliko euroligaških klubova?

Mogu reći da smo napravili pravi podvig. Imali smo mali budžet, ispod nas su po tom pitanju bili Borac i Zagreb. Međutim u timu su bili sjajni međuljudski odnosi. Jusup je to sve dobro posložio, radi se o jednom izuzetnom košarkaškom stručnjaku. Također bili smo i fizički spremni pod nadzorom prof. Bernarda Kotlara.

Susret protiv Zvezde je bio infarkt?

Polufinale protiv izuzetno jake Crvene zvezde, obilježio je prekid kada su njihovi navijači pogodili našeg pomoćnog trenera. U tom momentu oni su vodili devet razlike. ispostavilo se na kraju da je prekid više donio nama koristi nego Zvezdi. Prekid je trajao više od sat, a navijači Zvezde izbačeni iz dvorane. U nastavku smo stizali, što nam se na kraju isplatilo. Kod vodstva 77:75 za Zvezdu, Meeks pogađa tricu za konačnih 78:77, na asistenciju sjajnog Popovića.

Svoju igru Zadar je nametnuo u finalnom dvoboju?

Jusup je to taktički odradio, a mi smo taktiku sproveli na terenu protiv Maccabija. Nismo marili zato uopće što su bili skupa ekipa, samo nam je naša igra bila u glavi. Posljednju dionicu smo odigrali furiozno i došli do zaslužene pobjede koja nam je donijela titulu. Sjećam se da smo regularnom dijelu sezone dobili smo ih Jazinama kada smo zabili 115 poena. Naglašavam ulogu u svemu odigrali su naši međuljudski odnosi, apsolutno homogena ekipa. Nas je četvorica bilo izvan Zadra, i sjajno smo se uklopili  bili smo kao jedan. Tu sezonu smo osvojili i Kup Hrvatske. Imali dobre nastupe u Eurocupu, gdje smo ispali u četvrfinalu, praktički Pamesa se provukla sa Obertom i drugim odličnim igračima se provukla

Da li je trofej regionalnog tamičenja najznačajniji u vaškoj karijeri?

Trofeja tokom je karijere je bilo, međutim titula osvojena sa Zadrom sigurna da je najvrijednija. Razlog je jasan, dovoljno je pogledati koga smo iza sebe ostavili na tabeli. Sa skromnim budžetom ispred klubova s mega proračunima.  Tako da mi je titula sa Zadrom kao jedan šlag na tortu.

Na pitanje o supertalentovanom sinu Luki, članu San Antonio Spursa Šamanić je istakao:

“Zahvaljujem se Bogu, i da ga posluži zdravlje, i da ima razuma kako bi znao odlučivati u različitim situacijama. Izuzetno je bitan razvoj ličnosti. Prvo da bude dobar čovjek a onda i dobar igrač. Bilo je ključno što je bio u Olimpiji. Navikao se na život u Americi, najmlađi je igrač razvojne ekipe”, izjavio je Šamanić.

Poznati hrvatski košarkaš u Zadar je došao iz tadašnjeg euroligaša Krke. Bio je član i euroligaške Cibone. Nastupao je za nekoliko evropskih klubova. U košarci je ostao i nakon igračke karijere. Trenutno je agnažovan kao skaut za agenciju Wasserman Media Group.

Nedim Salaharević

 

 

Leave a Reply