Vedran Bosnić bio je i ostao ljubimac tuzlanske publike. I danas kada bi ušao u Mejdan Suljo bi sa teleskopa poveo: Vedran Bosnić… Upravo iz Tuzle se otisnuo u Švedsku, okončao karijeru i prihvatio se trenerskog posla.

Ubrzo je postao selektor i trenutno je jedan od najuspješnijih mladih trenera na Starom kontinentu. Vedran Bosnić je odgovorio na nekoliko pitanja portala BHbasket. Pročitajte odgovore u nastavku…

Da li ste za vrijeme igračke karijere razmišljali o tome da postanete trener?

Bosnić: Od povrede križnog ligamenta u 28. godini počeo sam da analiziram igru drugačije, kada sam se vratio na parket poslije povrede znao sam da neću igrati još puno sezona i jako više sam analizirao moj svaki trening i utakmicu. To mi je pomoglo da razmišljam drukčije i da pomognem sada igračima više jer znam u kakvim situacijam igraši mogu biti tokom karijere posebno kad su mladi.

Kako, kada i gdje ste uplovili u trenerske vode?

Bosnić: U 32. godini života sam presta profesionalno da igram i prihvatio ponudu mog posljednjeg kluba u Švedskoj da budem pomoćni trener i šef omladinskog pogona što mi je mnogo pomoglo da bi došao na ovaj nivo na kojem sam sada. Uz dobru selekciju i kvalitetan rad mnogi mladi igrači su ušli u prvi tima, a neki su sad i u reprezentaciji Švedske.

Jedno uvriježeno pitanje – da li je lakše biti igrač ili trener?

Bosnić: Za mene mnogo teže je biti trener nego igrač. Odgovornost prema svakom igraču i timu je mnogo veća i uzima mnogo više vremena nego kad sam bio igraš i imao rutinu jutarnjeg i večernjeg treninga. Kao trener moj dan počinje u 8 i završava u 21 sat, a sve zato da bi sve bilo na svom mjestu.

Zanima nas vaš stav o tome da li su klubovi iz BiH u pravi što ne igraju neki od evropskih kupova? Naime, naši klubovi su orjentisani na Aba ligu, dok više niko ne igra u Evropi navodno zbog troškova…

Bosnić: ABA liga je dobar kvalitet za naše klubove bilo bi dobro da ih imamo što više tamo. Evropski kupovi bi mogli pomoći našim klubovima u promovisanju košarke u zemlji i davanju kvalitetnih utakmica našim igračima, ali u isto vrjeme zbog finansiske situacije razumljivo je što nemamo timove tamo. To je veliki problem u kojem bi država trebala pomoći kosarki i sport u cjelini. Mladi ljudi moraju imati adekvatne uslove za njihov napredak u svim sportovima.

Koji su vaši dalji planovi na klupskom i reprezentativnom planu?

Bosnić: Kao selektor švedske reprezentacije odlučili smo se za podmlađivanje i prvi dobar korak smo napravili u posljednjim kvalifikacijama. Mnogo jako mladih igrača je debitovalo i igralo ozbiljne minute. Nažalost izgubili smo tri utakmice u posljednjim sekundama i u dva produžetka što nas je koštalo ne odlazka na Euro, ali u isto vrijeme dobili smo mnogo na novoj fizionomi ekipe za naredne godine. Naš novi projekat će biti Univerzijada u Koreji ovog ljeta gdje ćemo nastaviti sa mladim igrćcima koji su bili u kvalifikacijama, a da bi 2016. imali mnogo više iskustva i kvaliteta u kvalifikacijama za EP 2017.

Da ste ostali u BiH smatrate li da bi tako brzo dobili priliku u trenerskom poslu?

Bosnić: Teško je odgovoriti na to pitanje jer se nikad ne zna kako bi moja karijera išla. Da me neko pitao prije pet godina da će moja ekipa osvojiti dvije titule i igrat tri finala i da ću ja biti selektor isto tako bi bilo teško vjerovati u to. Ja vjerujem u kvalitetan rad, znanje i odricanje uz to uvijek dođee na dobar nivou i to vas mora ispunit.

Kakva su vaša predviđanja u vezi reprezentacije BiH i protivnika na Eurobasketu?

Bosnić: Mi imamo jako kvalitetnu reprezentaciju što smo pokazali u par posljednjih godina. Mnogo naših igrača igra u dobrim klubovima u Evropi, dva odlična NBA igrača i dobrog selektora. Svi uslovi su tu da prođemo prvi krug pa i da pomrsimo račune drugima i odemo još dalje.

Imate li trenerskog uzora, odnosno koga, uslovno rečeno, najčešće citirate, slijedite, kopirate?

Bosnić: U mojoj karijeri imao sam dobrih trenera i sigurno i oni imaju zasluga u mojoj viziji košarke. Košarka svake godine napreduje i morate ići u korak s tim ako želite biti upućeni i znati sve. Trenutno u mom svijetu nepostoji dobar trener ako nije 24/7 (non stop) u košarci.

N.N.

vedran-bosnic

Leave a Reply