U pogovoru stručnog časopisa Svijet košarke, koji možete preuzeti na sljedećem LINK-u, Vlatko Šeparović, dekan Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univertiteta u Tuzli, u pogovoru časopisa prisjetio se Muharema Abdurahmanovića – Hare, Mihaila Vukovića – Mikija i Zdravka Kurilića – Ake. Pomenuti su nas zauvijek napustili u 2021. godini.

O njima Šeparović piše na sljedeći način:

Muharem Abdurahmanović – Haro

Kada u gradu sporta, a posebno košarke, kako volimo i sami govoriti o Tuzli, pomislite na organizaciju sportskog kolektiva, upravljanje procesima u košarkaškom klubu, stvaranju pretpostavki za ostvarenje sportskog takmičarskog uspjeha, prva pomisao ide ka nekadašnjem predsjedniku košarkaškog kluba Sloboda, Muharemu Abdurahmanoviću – Hari.

Košarkaški klub Sloboda je svoje najveće takmičarske uspjehe ostvarila u vrijeme kada je o klubu brinuo i njime upravljao Haro Abdurahmanović, ali možda još važnije od postignutih rezultata, KK Sloboda – Dita bila je prepoznatljiv i opće cijenjen i poštovan klub širom bivše države.

Muharem Abdurahmanović – Haro napustio nas je u prošloj godini, ali ostaje obaveza da se na primjeren način dostojno oprostimo sa velikim predsjednikom, podsjetimo njegovih riječi i djela, jer on nam je omogućio da svi mi koji volimo košarku osjetimo da je naš košarkaški klub dio Svijeta košarke.

Mihailo Vuković – Miki

Sinonim za vizionarski pristup u realiziranju sportskog projekta i predani dugogodišnji trenerski rad u košarci djelo je Mihaila Vukovića – Mikija. Iako Miki nije Tuzlak po rođenju, Tuzli, koju je izuzetno cijenio i volio, ostavio je za povijest titulu evropskog prvaka za košarkašice vodeći Jedinstvo Aidu.

Na žalost, prošle godine zauvijek nas je napustio Miki.
Bez obzira što sportski klubovi, posebno košarkaški, u današnje vrijeme djeluju u drugačijim okolnostima, puno je životnih i sportskih postulata na kojima je funkcionirao trener Vuković. O njegovim ljudskim osobinama često su govorile njegove igračice i uvijek isticale koliko je Miki imao utjecaj na njihova sportska, ali i životna usmjerenja i dostignuća.

Imali smo priliku dobijati video zapise iz Španjolske, u kojoj je dugo radio i živio, svjedočiti na koji se način iskazivala počast treneru Vukoviću, nakon što je završio aktivnu karijeru. Vjerujemo da ćemo slijedeti njihov primjer i zadržati trajno sjećanje na velikog trenera koji je Tuzlu doveo na krov Evrope.

Zdravko Kurilić – Aka

U prošloj godini sa tugom u srcima na drugi svijet ispratili smo Zdravka Kurilića, košarkaškog suca koji je u svom vremenu, dosegao vrh uspjeha i kao najkvalitetniji sudac bivše države, godinama na svoj osebujan način, sudjelovao u košarci prezentirajući svoj talent i karakter. Svi koji su poznavali Aku mogli su osjetiti njegov pozitivan duh, šarm, ali i veliku strast koju je pokazivao kada se o košarci povede razgovor. Bilo je zadovoljstvo čuti dio njegovih sjećanja na dane iz njegove karijere i način na koje je prezentirao avanture iz prebogate karijere košarkaškog suca.

Zdravko Kurilić je primjer kako se uz veliko odricanje može steći visoko obrazovanje, uvijek se ponosio sa titulom profesora fizičkog vaspitanja, a istovremeno postati vrhunski profesionalac u sportu. U nekoliko navrata bili smo svjedoci njegovih poziva ka velikim autoritetima u svijetu košarke, koji su sa velikim oduševljenjem i zadovoljstvom odgovarali na njegove upite, uvijek ističući njegov pošten odnos prema igračima, trenerima i publici, a istodobno suvereno držanje autoriteta suca.

Privilegij je bio poznavati i družiti se sa Akom. Dužnost nam je u trenucima kada se evociraju uspomene ili piše o košarci i njenoj povijesti, podsjetiti se da je u našem gradu živio i radio košarkaški sudac takvog renomea kojeg su respektirali najveći košarkaški autoriteti bivše države, a istu je predstavljao s ponosom diljem svijeta.

V. Šeparović

1 COMMENT

Leave a Reply