Posljednja priča naše retrospektive učešća bosanskohercegovačke reprezentacije na kontinentalnim prvenstvima obuhvata jedan duži period, ali sa samo dva naša učešća, i to na Eurobasketu 2005. godine u Srbiji i Crnoj Gori, te 2011. godine u Litvaniji.

Eurobasket 2005. u državi koja se tada zvala Srbija i Crna Gora za nas je bio nastavak kontinuiteta učešća na prvenstvu, ali bez značajnijeg rezultata kada tamo stignemo, prevedeno bez ijedne pobjede. Tako je bilo i na ovom prvenstvu gdje smo igrali u grupi C u Beogradu, a ubjedljivo su nas porazili Slovenci, Grci i Francuzi.

Prethodno smo kvalifikacije odradili uspješno zauzevši drugo mjesto iza selekcije Turske, a tada nas je predvodio selektor Mensur Bajramović, još jedan trener KK Bosne na klupi reprezentacije, koji je u kvalifikacijama za ovo prvenstvo ostao zapamćen po zaista nevjerovatnom ignoriranju tada mladog Mirze Teletovića, današenjeg NBA igrača, kada mu nije htio dati značajniju minutažu u utakmici protiv Holandije u tuzlanskom Mejdanu, uprkos tridesetak razlike za nas, iako je publika cijelo drugo poluvrijeme tražila ulazak njihovog ljubimca.

Na ovom prvenstvu nam je kao naturalizovani igrač nastupao Henry Domercant, zamjenivši Terrel Castlea, koji je odigrao cijele kvalifikacije. U Beogradu titulu uzimaju Grci ispred Nijemaca koje je predvodio sjajni Dirk Nowitzki, a treća je bila Francuska. Ogromno razočarenje tog Eurobasketa bili su domaćini turnira koji su zauzeli deveto mjesto, iako ih je vodio najbolji trener Evrope Željko Obradović, kome je to  možda jedini pravi trenerski neuspjeh u karijeri.

2007. i 2009. godine nismo prošli kvalifikacije. 2007. godine naš tim je vodio Nenad Marković, a 2009. godine selektor je bio ponovo Mensur Bajramović. Prvaci Evrope na Eurobasketu 2007. su postali Rusi slavivši u finalu protiv domaćina Španije, a na Eurobasketu 2009. su prvaci postali Španci pobjedivši Srbiju u finalu prvenstva igranog u Poljskoj.

Posljednji Eurobasket u Litvaniji smo vidjeli zahvaljujući odluci FIBA Europe da proširi broj učesnika sa 16 na 24 i to nakon odigranih kvalifikacija.

Iako su se pojedini članovi KS BiH hvalisali kako su to oni izlobirali, i pticama na grani je bilo jasno da je to učinjeno u prvom redu radi reprezentacije Italije. Na prvenstvo nas je odveo selektor Sabit Hadžić i može se reći da nismo igrali loše. Pobjeda nad Makedonijom je bila naša prva pobjeda na jednom Eurobasketu nakon 14 godina. Iako nismo prošli u drugi krug, nismo se obrukali kao na nekim ranijim prvenstvima, a posebno je dojmljiva bila igra i pobjeda protiv zapadnih komšija reprezentacije Hrvatske. Ovo prvenstvo je definitivno potvrdilo Mirzu Teletovića kao prvu zvijezdu našeg tima i budućeg vođu ove reprezentacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here