Košarkaški klub Lokomotiva iz Mostara bila je rasadnik talenata u bivšoj Jugoslaviji.

Put vrha Evrope iz Mostara je krenuo legendarni Dražen Dalipagić, leteći Mostarac bio je nezaustavljiv, rešetao je mrežice širom svijeta ubacujući po 30, 40, 50..poena.

Samir Lerić nekadašnji kapiten bh. reprezentacije  koji je posle Gordana Firića skupio najviše nastupa u reprezentativnom dresu, također je prve košarkaške korake, skokove naučio u Lokomotivi.  Svoj talentat u Lokosima brusio je i nekadašnji reprezentativac Slovenije Ivica Jurković.

Klub je osnovan 1962 godine, Lokomotiva 1971 godine je izborila plasman u drugu jugoslovnesku ligu. Kasnije je nastupala u republičkoj i drugoj republičkoj ligi.

Potvrda da je Lokomotiva bila rasadnik talenata bio  je plasman na finalni turnir juniorskog prvenstva Jugoslavije u Tuzli početkom 1992, među četiri najbolje ekipe bivše države. Lerić, Jurković, Šoše…prezentovali su mostarski talent u tuzlanskom Mejdanu.

Lokomotiva je preživjela i najteže dane, nakon završetka rata Lokosi su igrali u elitnom rangu bh.košarke. Međutim poslije nekoliko sezona klub je ugašen.

Lokomotive danas nema ali imaju njeni košarkaši koji su po cijeloj Evropi ostavili njeg trag, te sa Mostarom i Lokomotivom u srcu pokorili Evropu. Mostar danas ima dva člana elite Zrinjski i Student, ali nema Lokomotive kraljice mostarske košarke.

D.Brkić

Photo: Mostarskaraja.com

Komentariši