Pandemija koronavirusa poremetila je skoro sva sportska takmičenja u Evropi i svijetu, pa tako i košarkaško prvenstvo u Belgiji, gdje s veliki uspjehom radi selektor naše košarkaške reprezentacije Vedran Bosnić.

Nacionalni “coach” trenutno s porodicom odmara u Splitu nakon sezone u kojoj je premašio klupske planove i očekivanja.

– Mi smo završili na drugom mjestu, iako je cilj bio da budemo među prve četiri ekipe i plasman u FIBA EuroCup. Sada ćemo igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka koja je najjača u posljednjih deset godina i kvalitetom dosta bliža Euroligi – kazao je na početku razgovora za Faktor selektor košarkaških Zmajeva Vedran Bosnić.

Pandemija virusa COVID-19 bitno je utjecala na budžete sportskih kolektiva, a ovi problemi neće zaobići ni Bosnićev Mons.

COVID-19 skresao budžet

– Finansijski računamo na mnogo niži budžet od onog koji smo imali prošle godine. Pokušavamo sačuvati igračku bazu i već smo uspjeli dogovoriti ostanak nekoliko važnih igrača – objašnjava Bosnić.

Osim što je Bosnić uspio sačuvati kostur ekipe, u redove belgijskog tima uspio je dovesti i bh. košarkaša Ajdina Penavu, koji se u protekle dvije godine i nije pretjerano naigrao u redovima Baskonije, novog prvaka Španije.

– Ajdina pratim još iz perioda kada je igrao koledž košarku u SAD-u. Pratio sam ga u Baskoniji, gdje nije dobio pravu šansu. To je sigurno utjecalo na njegov košarkaški razvoj, no siguran sam da je željen rada i da uz dosta rada, i uz dosta fokusa i predanosti može napredovati, pomoći sebi, Monsu pa i reprezentaciji – rekao je bh. selektor.

Čini se da su Penava i Bosnić napravili odličan posao, reklo bi se “jednim udarcem dvije muhe”. No korist za obojicu bit će višestruka. Penava je dobio klub u kojem će nastaviti svoj košarkaški razvoj, koji je zaustavljen manjkom minutaže u Baskoniji, ali i priliku da se redovno odaziva pozivima selektora BiH, što ranije nije bio u prilici, zbog činjenice da je Baskonia bila učesnik Eurolige. S druge strane, Bosnić je dobio košarkaša željnog igre, ali i igrača na kojeg će u budućnosti sa sigurnošću moći računati na reprezentativnim okupljanjima.

– Samim tim da Ajdin sada više nije član euroligaša ima veću šansu da napreduje. On je jako talentovan i mi svi možemo da mu pomognemo. Ipak, mi nismo Španija ili Francuska da imamo 10.000 igrača. Mi moramo voditi računa i brinuti o svakom od njih kako bismo im pomogli da postanu što bolji – dodao je Bosnić.

Prema planovima Bosnića, Mons bi s pripremama trebao startati početkom sljedećeg mjeseca, tačnije 10. augusta. Naravno, ukoliko to uvjeti budu dozvoljavali.

Selektor košarkaški Zmajeva kaže kako je u stalnom kontaktu sa bh. reprezentativcima.

– Non-stop smo u kontaktu. Razgovramo ili se čujemo preko Facebooka, SMS-om ili nekim od ovih modernih načina komunikacije. Uglavnom, prema onome što znam, svi su dobro, neki još čekaju na pronalazak kluba, i njima je malo teže, ostali su već fokusirani na narednu sezonu. Ono što zaista mogu reći je da su atmosfera i odnosi na relaciji igrači-selektor-KSBiH zaista odlični i da smo zaista jako složni – govori Bosnić.

Naš nacionalni tim kvalifikacije za Eurobasket 2021, koji je odlukom FIBA-e pomjeren za 2022. godinu, otvorio je s pobjedom u gostima kod Latvije i domaćim porazom od favorizovane Grčke.

– Mi čekamo da budemo što posto sigurni da će nastavak kvalifikacija biti u novembru, odnosno februaru, kako je to ranije FIBA i planirala. Ipak, postoji i mogućnosti da se novembarski mečevi pomjere za februar, a februarski za juni. Ipak, ja se nadam da će biti onako kako je FIBA prvobitno planirala. Prvo se nadam da će igrači biti zdravi i da ćemo na raspolaganju imati sličnu ekipu kakvu smo imali na startu kvalifikacija. Nama je jako važno da se do utakmica s Bugarskopm i Latvijom publika vrati u dvorane jer su to za nas dvije bitne utakmice koje igramo pred domaćom publikom, a koja nama uvijek puno pomogne – smatra naš selektor, koji je premotao “film” na početak kvalifikacija za EP:

– Mi smo na prvom treningu pred zagrijavanje kazali da u Latviju idemo po pobjedu. Skupili smo se, zadržali kvalitetnu šutersku ekipu na malom broju poena, i to nam se vratilo na najbolji mogući način.

Pojačava se roster

Roster BiH trebao bi biti nešto širi već na narednom okupljanju, a pored Penave, i John Roberson trebao bi biti na raspolaganju selektoru Bosniću.

– Ono što ja znam, on bi trebao biti spreman za novembar, a sve kako bismo imali još bolju rotaciju. Prava je šteta što nije mogao igrati u prva dva susreta kvalifikacija, mogao nam je biti od velike koristi. Ipak, trebamo stvari sagledavati samo pozitivno i gledati u smjeru u kojem možemo najbolje napredovati – poručio je Bosnić na kraju.

Dino Stambolić / Faktor

Leave a Reply