Na e-mail portala BHbasket stigle su prepiske između rukovodstva KK Igokee i generalnog sekretara Amera Čolana.

Član Upravnog odbora iz bh.entiteta RS, inače član rukovodstva KK Igokee, Boris Spasojević za novonastalu situaciju okrivio je, kako ističe, zlobne medije i portale. Međutim zaboravio je nekoliko suštinskih stvari o kojima smo pisali prethodnih dana.

Prioritet je Liga BiH, a komesar Siniša Jakovljević je samovoljno odredio 14. januar za odigravanje utakmice između Igokee i Spars Realwaya. Ovo je tek vrh ledenog brijega jer postoje indicije kako ni Široki neće ići narednu utorak u Laktaše jer je komesar, opet svojevoljno, odredio termin odigravanja utakmice.

Prvo je Ameru Čolanu pisao Siniša Kovačević, koji je napisao sljedeće:

Poštovani ,

Želio bih da vas u ovom mail-u obavijestim na koji način je KK Igokea i sa koliko napora i odricanja pristupila odigravanju utakmica Prvenstva BiH te na taj način pokazala veliku želju da samo prvenstvo bude što bolje i da istome daje važnost ne manju od igranja ABA lige, a čini nam se da ostali klubovi učesnici ABA 2 lige te pojedini članovi UO i generalni sekretar nisu na isti način pristupili i dali važnost igranju Prvenstva BiH.

Ne želeći da u prvom dijelu Prvenstva BiH pravimo probleme i iskazujemo svoje nezadovoljstvo time što smo sve svoje gostujuće utakmice protiv ekipa iz BiH koje igraju ABA 2 ligu igrali unutar 24 sata od odigravanja utakmica ABA 1 lige, poštujući pravo domaćina na izbor termina utakmice.

Klubovi učesnici ABA 2 lige su imali do sljedećih utakmica i do 72 sata (tri dana) a zbog velikih napora putovanja i igranja utakmica unutar 24 sata na neke od utakmica KK Igokea je bila primorana da putuje i igra u podmlađenom sastavu, toliko o korektnosti ili nekorektnosti.

KK Igokea je sa klubovima KK Spars i HKK Široki prije odlaska na gostovanje kod istih imala određenu komunikaciju oko termina odigravanja samih utakmica, ali je prihvatila datum odigravanja koje je domaćin odredio.

Želimo da spomenemo i nekorektnost KK Slobode koja i pored naših velikih napora da uspostavimo komunikaciju oko eventualnog dogovora za termin odigravanja utakmice na isti se nisu udostojili ni odgovoriti pa i pored toga nismo se žalili i iskazivali javno svoje nezadovoljstvo.

Primjećujemo da Generalnom sekretaru i pojedinim članovima UO smeta odluka i dogovor klubova KK Leotar i KK Igokea o odgađanju utakmice te želim da vas upoznam sa razlozima za odgodu. U nedelju 5.1.2020. godine KK Igokea je gostovala u redovnom kolu ABA lige u Ljubljani te da su 6.1 i 7.1. 2020. bili neradni dani u Republici Srpskoj (Badnji dan i Božić) a 9.1.2020. Dan Republike Srpske (takođe neradan dan i praznik). KK Igokea je na inicijativu KK Leotar prihvatila odlaganje utakmice do prvog sljedećeg slobodnog termina odigravanja iste.

U nastavku ću vam navesti termine odigravanja utakmica KK Igokea u prvome dijelu Prvenstva BiH protiv KK Spars, HKK Široki i KK Sloboda i obaveze svih klubova u danima kada su te utakmice i odigrane.

Ponedeljak 28.10.2019.godine FMP -Igokea (u Beogradu)

Utorak 29.10.2019.godine Spars – Igokea

Četvrtak 31.10.2019.godine Split-Spars

Nedelja 03.11.2019.godine Igokea – Zadar

Ponedeljak 04.11.2019.godine Široki -Igokea

Četvrtak 07.11.2019.godine Sloboda -Široki

Subota 16.11.2019.godine Igokea – Budućnost

Nedelja 17.11.2019. godine Sloboda – Igokea

Srijeda 20.11.2019. godine Sloboda – Novi Pazar

Zbog svega gore navedenog smatramo da je negativnost koja je posljednjih dana usmjerena prema KK Igokea od strane pojedinih članova UO i Gineralnog sekretara nekorektna a sam klub je želeći što bolje domaće prvenstvo i cijeneći obaveze naših sportskih prijatelja zakazao termin utakmice KK Igokea – KK Spars 48 sati poslije i 48 sati prije obaveza i drugih utakmica oba kluba, cijeneći da je to korektno i pošteno.

Želeći i dalje dobre odnose sa klubovima iz Bosne i Hercegovine, KK Igokea je spremna na eventualni kompromis oko termina odigravanja utakmice, ali samo ako druga strana ne gleda samo svoj interes.

Siniša Kovačević

Nakon ovog, može se reći korektnog i argumentovanog očitovanje Siniše Kovačeviča, oglasio se Boris Spasojević.

“Mislim da je iz ovog maila sve vidljivo, i ne znam zbog čega se stvorila tolika galama, osim ako neko ne želi da je vještački pravi i ignoriše činjenice. Zahvaljujem predstavniku Igokee što nam je dokumentovao sve utakmice svoga kluba i navedenih protivnika kao satnice i dane kada su odigrani.

Mislim da bi navedeni klubovi ovo trebali uvažiti i slijediti primjer Igokee.

Uvažene kolege iz U.O.K.S.BiH zamoljavam da ne nasjedaju na neargumentovane izjave predstavnika klubova i zlobna pisanja nekih neozbiljnih medija i portala koji hoće da unesu razdor među članove U.O. koji po mom mišljenju kompaktno i profesionalno kao i kancelarija vodi BIH savez.

Sportski pozdrav !

Boris Spasojević

…………………………………

Gospodine Spasojeviću po dobro oprobanoj matrici vama su krivi mediji i portali, od kojih neke nazivate neozbiljnim, iako vaše kompetencije ne dosežu toliko visoko da i o tome možete davati svoj sud.

Mediji, odnosno jedini medij -portal BHbasket, je posvetio dužnu pažnju ovom problemu, uopšte ne etiketirajući KK Igokeu kao krivca ili bilo koji drugi klub. Problem je, po nama, napravljen prilikom formiranja kalendara takmičenja i već tada su se trebali postaviti prioriteti i načini za rješavanje problema.

Mi smo objavili tekst nakon što je direktor Spars Realwaya Nermin Selimović poslao dopis Siniši Jakovljeviću i naveo da neće igrati utakmicu 14. januara.

Dobro bi bilo da okončate prljavu rabotu teorije zavjera i da se posvetite sportskom poslu i sportskom pozivu koji je nama najpreči. Hoće te li nas ubijediti da je regularno prvenstvo zbog odlaganja utakmice Leotar – Igokea za februar?

Mislite da ste time uradili dobru stvar prema Mladosti, Kaknju, Zrinjskom…?

Preispitajte vaše učešće u Upravnom odboru KS BiH svih ovih godina i čije ste interese zastupali. Košarkaške, prema našem mišljenju, zasigurno ne, jer ste lani naredili Mladosti i Bratuncu da ne igraju 1. kolu Lige BiH dok se ne razriješi situacija oko učešća KK Igokee. Vaš rad podrazumijeva ucjene iza kojeg stoji politička pozadina. Upravo politici, gospodine Spasojeviću, nije mjesto u sportu.

Portal BHbasket

Odgovori