Šlagvort za Petu četvrtinu, kolumnu koju pišem na portalu BHbasket, dao mi je komentar profesora Zorana Iličkovića, nekadašnjeg košarkaša i trenera, koji je fotografiju na kojoj su Mirza Teletović, Vedran Bosnić i Miralem Halilović potpisao – tri generacije Sloboda Dite.

Piše: Edin Skokić

I doista je tako. Aktuelni selektor Bosne i Hercegovine Vedran Bosnić je rođen u Sarajevu, počeo u Bosni, ali je punu igračku afirmaciju i zrelost doživio u Sloboda Diti. Pogotovo u prvom mandatu kada je sa “crveno-crnima” igrao u Evropi i osvojio titulu prvaka BiH.

Bosnić je još jednom oblačio dres Sloboda Dite, ali se tada nazirala transformacija kluba koji je početkom novog milenija faktički uništen vladavinom jednog čovjeka inicijala S.H.

Mirza Teletović, aktuelni predsjednik KS BiH, rođen je u Jablanici, ali je košarkašku abecedu učio u Tuzli. Kod Iličkovića, Velimira Gašića, potom Borislava Đakovića koji mu je dao toliku slobodu u igri kao ni jednom drugom igraču u svojoj bobatoj trenerskoj karijeri. Boro je dopustio Teletoviću da “trice” šutira i sa centra, a sjećam se jednog od pogodaka na utakmici sa Hercegovcem.

Sloboda Dita je od transfera Teletovića mogla profitirati, ali… Ostavština čovjeka koji je gurnuo Slobodu Ditu u ambis je bila takva da se ponuda Ostendea faktički morala prihvatiti, a ako me sjećanje ne vara obeštećenje je iznosilo manje od 100.000 KM. No, Mirza je na put Evrope i NBA lige krenuo iz Sloboda Dite.

Aktuelni kapiten reprezentacije BiH Miralem Halilović je rođen u Tuzli i poslije igranja u Školi košarke Twisters završio je u dresu Sloboda Dite. Jedan je od najmlađih kapitena, ako ne i najmlađi, u historiji ovog kluba.

Sve ovo pišem iz razloga što se bh.klubovi moraju okrenuti proizvodnji vlastitih igrača. Ova fotografija pokazuje ispravan rad Sloboda Dite u smislu produkcije mladih igrača, ali i nesavjesan rad uprave u pogledu transparentnosti i trošenja novca što je dovelo do milionskih gubitaka.

To je sve prepoznao Nihad Selimović i kroz OKK Spars stvorio okosnicu sadašnje reprezentacije. Šta bi bilo da nismo imali takvog vizionara. Jer pogledajte reprezentaciju u kojoj su Vrabac, Čampara, Kamenjaš, Gegić, Penava… produkt škole OKK Spars.

Klubovi u BiH moraju biti osuđeni na vlastitu produkciju ili kad-tad finansijski kolaps. U Srbiji koja je rasadnik košarkaških talenata su to gotovo zaboravili. Pogledajte koga će srpska škola košarke izbaciti u sezoni 2020/2021.? Koga vidite u Partizanu i/li Crvenoj Zvezdi kao perjanicama košarke u Srbiji. Ja, iskren da budem, nikog ko bi krenuo stopama starih asova. Mega je, možda, nešto drugo i nešto što zaslužuje respekt, ali Partizan i Crvena Zvezda su definitivno u ćorsokaku.

No, vratimo se nama. Reprezentacija BiH još baštini plodove nekadašnjeg rada u Sloboda Diti te nedavnog rada u OKK Spars. Ženska reprezentacija BiH, seniorska, koju niz godina nismo ni imali, stvorena je u ŽKK Play Off jer je Goran Lojo okupljao najdarovitije košarkašice u BiH. U drugim klubovima takav rad u prijašnjem periodu imamo tek kao eksces.

Zbog toga nam urnek rada u košarkaškom sportu mora biti produkcija mladih igrača i igračica. I ne zaboravimo savjet legendarnog Makse Ostojića. S djecom ne trebaju raditi početnici već iskusni vukovi. No, i tu se moraju pobijediti sujete pa da se iskusni vuk prihvati posla sa djecom. Kada sve to pomirimo, kada se okrenemo produkciji mladih igrača, naša košarka će još dugo sjati na košarkaškom nebu. Sve do tada uspjesi će biti plodovi trenutnih entuzijasta, kvalitete i sreće.

E.Skokić

Leave a Reply