Vijest da je poznati bh novinar Senad Hadžifejzović ove sedmice bio primljen na privatnu kliniku Medical Institut Bayer (MIB) u Tuzli, gdje su mu, nakon detaljne dijagnostike, odmah urađene procedure ugradnje tri stenta, bila je razlog da poznatog kardiologa doc. dr. Elmira Jahića, inače direktora MIB-a, upitamo za „stanje srca“ našeg kolege, ali i građana BiH, javlja portal POLITICKI.BA.

„Gospodin Hadžifejzović je dobro“, prokomentirao je dr. Jahić, ističući da je sve o zahvatu koji je imao u njihovoj ustanovi, Hadžifejzović sam kazao na svojoj televiziji i da on, kao kardiolog koji je obavio procedure može biti zadovoljan njegovim trenutnim zdravstvenim stanjem.

„Bezbroj novinara me je sinoć zvalo da pita šta je to bilo sa Hadžifejzovićem. Ne zamjeram im jer se radi o poznatoj tv ličnosti, ali molim sve da ne zamjeraju ni meni, jer ljekarska etika je nešto sveto. Doduše, ovo je prilika da poručim i vama novinarima, i svim građanima da prate stanje svog zdravlja i redovno se kontroliraju“, kazao nam je dr. Jahić.

U razgovoru za politicki.ba, dr. Jahić podsjeća da se u ustanovi u kojoj radi svakodnevno susreće sa sve većim brojem kardioloških pacijenata i to različite životne dobi i da se obavljanjem „ozbiljne dijagnostike“ na vrijeme, nerjetko, sprječava najteži ishod po zdravlje mnogih pacijenta.

„Medicina napreduje svaki dan i, ako hoćemo da se ozbiljno bavimo svojim poslom, posebno kad je u pitanju kardiologija, moramo pratit taj napredak.

Nije vijest da ste otkrili bolest kad je ona uznapredovala i kad pacijentu praktino nema pomoći.

Važno je otkriti bolest na početku i spriječiti njen razvoj.

Profesor Elmir Jahić

Osnovno pravilo rada, kod nas u MIB-u, jeste, upravo, ozbiljna posvećenost dijagnostici pacijenta. Jer kad utvrdite tačnu dijagnozu, onda sve drugo ide lakše: i terapija i razne druge potrebne procedure„.

Navodi da je vrlo bitno „slušati pacijenta“ gdje se ni jedna njegova nelagoda ne smije zanemariti ni nipodaštavati. Posebno je to važno kod kardioloških pacijenata, gdje se dijagnostičke procedure ne smiju odugovlačiti jer su nekad bitni sati, pa i minuti da se pacijentu spasi život.

„Mi živimo u stresnim vremenima. Živimo u doba puno veće pandemije od pandemije koronavirusa, a to je pandemija kardiovaskularnih bolesti koje su i dalje vodeći uzrok smrti i u svijetu, i kod nas u BiH.

Ne treba da vas iznenadi podatak da je sve više osoba mlađe životne dobi sa ozbiljnim kardiovaskularnim tegobama.

Važno je samo na vrijeme ustanoviti težinu bolesti i adekvatnom terapijom spriječiti njen razvoj“.

U Medical Institutu Bayer, svakodnevno, iz raznih dijelova BiH, dolaze ne samo kardiološki, već i pacijenti sa raznim drugim zdravstvenim tegobama.

„Povjerenje pacijenata se stiče ozbiljnim pristupom njihovim zdravstvenim problemima. Bez čekanja, bez odugovlačenja dijagnostike. Uz visokoprofesionalnan i stručan kadar, hvala Bogu, imamo najmoderniju dijagnostičku opremu – CT aparate kao i savremene angio sale, što sve skupa doprinosi pozitivnom ishodu u liječenju pacijenata“

Kada smo mu na kraju razgovora pomenuli da smo razmjenili poruke sa Senadom Hadžifejzovićem i da nam je rekao da se osjeća dobro, da je „spašen u posljednjoj sekundi“, u svom karakterističnom stilu, dr Jahić je prokomentirao.:

„Nije se valjda prepao?! Pa naravno da je dobro“.

www.politicki.ba

Leave a Reply