Vedran Bosnić selektor muške seniorske reprezentacije Bosne i Hercegovine govorio je za Bhbasket o naredna dva kvalifikacijska susreta, kao i planovima nakon završenog ciklusa za Mundobasket.

Na čemu ćete najviše insistirati kod bh. reprezentativaca u susretima protiv Češke i Bugarske?

Najveći fokus u narednim utakmicama u svakom slučaju bit će maksimalnom zalaganju i što bolje snalaženje u mom sistemu kako u odbrani tako u napadu. Snalaženje u novom sistemu zahtjeva vrijeme i pažnju što ja očekujem od mojih igrača. Jako pozitivna timska reakcija i usvajanje timske košarke je bila prisutna na našem prvom okupljanju. Na obje sljedeće utakmice moramo obratit pažnju na veći standard tokom 40. minuta, analiza zadnje dvije utakmice je da taj standard nije bio na istom nivou što se dešava jako često kod mladih ekipa.

Koliko kvalifikacione utakmice znače mladim igračima?

Utakmice znače mnogo našim mladim igračima, jer dobijaju mnogo veću priliku nego prije. Iskustvo igranja ovakvih susreta mnogo utiče na razvoj svakog mladog igrača. Ove utakmice će pomoći svima nama da lakše i kvalitetnije dočekamo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u novembru.

Šta je potrebno da u narednom periodu potencijal mladih košarkaša u bliskoj budućnosti pretvori se u kvalitetan rezultat?

Potrebno je prije svega puno rada. Za mene mnogo znači da u ove četiri utakmice vidim što više od njih da bih mogao napraviti jednu dobru grupu koja će raditi zajedno tokom sljedećeg ljeta. Jedno kvalitetno radno ljeto će svima pomoći da napreduju individualno i timski, zaključio je Bosnić.

Okupljanje bh. reprezentativaca pred posljednje dvije kvalifikacione utakmice za Mundobasket Kina 2019 zakazano je za 17. februar u Zenici.

N.S.

Komentariši